Kako spasiti orhideje: Ovo su najčešće greške koje pravimo

Radiosarajevo.ba
Kako spasiti orhideje: Ovo su najčešće greške koje pravimo
Foto: Pixabay.com / Orhideja

Mit je da je orhideje teško uzgajati. Zapravo su vrlo prilagodljiva biljka za održavanje.

Najteži dio može biti odabir orhideje. Postoji mnogo vrsta orhideja koje možete odabrati, a iako su neke temperamentnije, u vašem će domu uspjeti skoro pa svaka.

No, podložne su problemima kao i bilo koja druga kućna biljka. Posebno su osjetljive na promjene u okolini, piše Espoma.

Ova pitanja se najčešće postavljaju kada je riječ o orhidejama:

Zašto lišće moje orhideje mijenja boje?

Orhideje su posebno osjetljive na promjene u okolini. Problem u ovom slučaju vjerovatno je zbog uvjeta osvjetljenja. Ako orhideje dobivaju previše svjetla, tkiva požute. Ako ne dobiju dovoljno svjetla, razvijaju se tamne mrlje. Orhideju treba postepeno izlagati na više svjetlosti, a idealni su istočni i zapadni prozori gdje nisu na direktnom svjetlu.

Pupoljci mojih orhideja se suše bez ikakvih znakova štetočina ili bolesti

Ovo je čest problem s orhidejama i opet, dobar pokazatelj ekološkog problema. To je stanje gdje se pupoljci presuše i umiru. To je obično uzrokovano okruženjem koje nije dovoljno vlažno ili svijetlo, ali može također biti rezultat nepravilnog zalijevanja. Orhideje treba zalijevati otprilike jednom sedmično, dopuštajući da se zemlja između njih osuši. Spuštanje temperature vašeg doma za oko 10 stepeni noću može vam pomoći.

Moja orhideja ima ljepljivu tvar na površini, je li štetna?

Ako vidite male bijele mrlje zajedno sa ljepljivom tvari, onda je štetna. Ljepljiva tvar ostaje od štetnog kamenca kojeg se možete riješiti organskim sapunom insekticidom. Ako se bijele mrlje ne vide, to je bezopasno i jednostavno se događa zbog pada temperature.

Listovi moje orhideje pretvaraju se u gljivicu, a korijenje izgleda kao da truli. Šta pogrešno radim?

Zbog visokog nivoa vlage koju orhideje trebaju da prežive, izložene su većem riziku od gljivičnih i bakterijskih bolesti. To može dovesti do stanja poput truljenja korijena i mrlja na cvjetovima i lišću. Uklonite teško oštećene listove pomoću sterilnih alata i tretirajte biljke sprejom na bazi bakra.

Korijeni orhideje rastu iznad tla, treba li je premjestiti?

Nazivaju se 'zračnim korijenima' i normalni su za orhideje. Zračni korijeni zapravo mogu biti od pomoći. Orhideje uglavnom trebate presaditi jednom godišnje. Vrijeme je da se ponovo posadi kad vidite: žuto lišće, nedostatak rasta ili mrtvih ili oštećenja korijena ili kada biljka počne rasti preko ruba lonca. Najbolje vrijeme za sanaciju je neposredno nakon cvatnje.

Ono što se može pojaviti kao problem, ponekad može biti korisno u određivanju uvjeta u kojima vaša orhideja voli rasti, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije