Praktični savjeti: Kako se riješiti moljaca

0
Radiosarajevo.ba
Praktični savjeti: Kako se riješiti moljaca
Arhiv / Ilustracija

Malo je onih koji nisu imali problema s moljcima što nije čudno s obzirom na to da je zbog centralnog grijanja dom topao tokom cijele godine pa se stvaraju savršeni uslovi za leptire koji uništavaju našu odjeću.

U stanovima su savršeni uslov za "uzgoj" neugodnih moljaca. Ženke, na tamnim i toplim mjestima, polažu jajašca koja podsjećaju na rižu. Ličinke koje se razviju iz tih jajašaca hrane se vlaknima iz odjeće.

Kako se riješiti moljaca?

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Jednom mjesečno trebalo bi istresti odjeću na dnevnom svjetlu i tako otresti ličinke jer njihov životni ciklus traje tri mjeseca. Nije dovoljno protresti samo robu, nego treba četkati namještaj kao i tepihe. Četkanje je dobro jer uništava jajašca dok se ličinke ne drže čvrsto za podlogu.

Dobro je isključiti grijanje kada god možete i prozračivati kako bi zrak cirkulirao kroz stan. Kako bi se što prije riješili moljaca savjetuje se redovno usisavanje odjeće, ali i sve ostale tkanine kako bi uklonili jajašca, navodi Savjetnica.com.

Ako imate usisavač s vrećicom potrebno je svaki put nakon usisavanja baciti vrećicu u kojoj se nalazi prašina kao i sav ostali sadržaj koji ste usisali. Pored odjeće potrebno je svake sedmice usisavačem prijeći preko tepiha kao i ispod kreveta te radijatora.

Ako ste kupili majicu, vestu ili hlače u "second hand" prodavnici, savjetuje se da spomenutu robu nakon kupovine čuvate u plastičnim vrećicama prije nego ih operete ili umjesto toga odnesete na kemijsko čišćenje.

Moljci se vole zakačiti za prljavu tkaninu i zbog toga je dobro oprati odjeću na 45 ili više stepeni, ovisno o kakvom se materijalu radi. Nakon što ste očistili odjeću spremite je u vakuumske vrećice.

U dućanima postoje razna sredstva protiv moljaca, a ako ne volite hemiju možete se uvijek odlučiti za lavandu koja dolazi pakirana u platnenim vrećicama. Pored lavande postoje i druga sredstva koja možete rasporediti po ormaru, ladicama i ispod kreveta, ako imate ležaj s ladicom u koji slažete posteljinu.

Nakon što nestane mirisa u vrećicama od lavande, nabavite nove kako bi bili sigurni da se moljci nisu razmnožili i da vam omiljena majica, haljina ili hlače neće biti uništeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije