Kako se najbrže i najlakše riješiti mamurluka?

0
Radiosarajevo.ba
Kako se najbrže i najlakše riješiti mamurluka?
Foto: Pexels / Ilustracija

Dočekali ste Novu godinu, dobro ste se proveli i popili čašicu više pa vas muči mamurluk? Ne brinite, ne morate cijeli dan provesti na mukama.

Alkohol je diuretik pa zbog gubitka tekućine u organizmu nastaje dehidracija koju prate glavobolja, žeđ, vrtoglavica, suhoća usta i loša probava.

Simptomi mamurluka ovise o tome koliko se popilo, a ako se pretjeralo, mogu nastati i bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje te loše raspoloženje - depresija, anksioznost i razdražljivost, čak ubrzan rad srca.

Na aerodromu u Sarajevu oduzeta veća količina neprijavljenog novca u ličnom prtljagu

Na aerodromu u Sarajevu oduzeta veća količina neprijavljenog novca u ličnom prtljagu

S godinama mamurluk sve teže podnosimo, a stručnjaci smatraju da su razlog toksini koji su se nakupili u organizmu pa je potrebno više vremena za njegovo izlučivanje. A postoji li hrana koja pomaže da izbjegnemo mamurluk?

Treba se dobro naspavati te piti što više vode ili voćnih sokova kako biste spriječili dehidraciju. Kako je i loša probava često posljedica mamurluka, dobro je u prehranu uključiti papaju i ananas ili dodatke na bazi tih namirnica jer sadrže korisne enzime papain i bromelin.

Ilustracija

Dobar su izbor i fermentirani mliječni proizvodi sa živim staničnim kulturama koji će obogatiti crijevnu mikrofloru. U smirivanju želuca pomažu kim, cimet, kao i bistra juha. Tu je i dobra stara soda bikarbona, izvrsna za ublažavanje žgaravice.

Zbog visokog udjela vlakana banane su izvrstan obrok prije konzumacije alkohola jer usporavaju njegovu apsorpciju u krvotok. Osim toga, bogate su kalijem što može spriječiti narušavanje ravnoteže elektrolita povezane s unosom alkohola.

Grčki jogurt sjajan je izvor kvalitetnih proteina, masti i ugljikohidrata pa je jedan od najboljih izbora prije večeri u kojoj se piju žestoka pića. Ključ su opet proteini koji se polako probavljaju i usporavaju apsorpciju alkohola, a tokom večeri držat će vas sitima kako bi se izbjeglo prejedanje nakon konzumacije opojnog pića.

Grejp sadrži naringenin i naringin, antioksidanse koji sprečavaju oštećenje jetre i poboljšavaju njezino zdravlje koje je ugroženo prekomjernom konzumacijom alkohola. Avokado pak sadrži mast koja se jako sporo probavlja, što će znatno usporiti apsorpciju alkohola u krvotok.

Ilustracija

Zobene pahuljice izvrstan su izvor vlakana i proteina koji podjednako daju osjećaj sitosti i olakšavaju utjecaj alkohola. Jaja su iznimno nutritivno bogata i zasitna, izvrstan su izvor proteina koji usporavaju pražnjenje želuca i odgađaju apsorpciju popijenog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije