Kako prepoznati lažni med? Pčelari savjetuju kako izbjeći "lažnjak"
Med je jedna od najzdravijih namirnica koja se u prehrani koristi od davnih vremena. U pitanju je proizvod medonosnih pčela dobiven prikupljanjem nektara i drugih biljnih sokova koji se prerađuju u pčelinjem želucu. Izlučeni sok odložen u saću kemijskim reakcijama pretvara se u med.
Kako upozoravaju stručnjaci, tržišta su često preplavljena lažnim medom koji zbog velike količine šećera može imati posljedice po zdravlje. Kako objašnjavaju pčelari postoji 8 jednostavnih koraka kako prepoznati pravi od lažnog meda.
1. Kristalizacija
Med ima potpuno prirodnu osobinu kristalizacije što duže stoji, a koliko će mu trebati vremena za kristalizaciju ovisi od vrste. Najbrže se kristaliziraju bagremov i livadski med, dok falsifikat ostaje tečan bez obzira koliko i gdje stoji.
Lino i dm udružuju snage za podršku Roditeljskim kućama u Sarajevu i Tuzli
2. Med i hljeb
Namažite med na suhi hljeb, ako je med pravi vrlo brzo će se na hljebu stvoriti korica od meda, u suprotnom će se kruh samo navlažiti zato što lažni med sadrži dosta vode.
3. Mjehurići u staklenci
Kada ste u supermarketu možete jednostavno okrenuti staklenku meda naopako. Ako je u pitanju prirodni med pojavit će se mjehurić kruškastog oblika koji će se podizati s vrha ka dnu staklenke. Ako ga nema u pitanju je falsifikat.
4. Med u vodi
Kašiku meda spustite u čašu obične vode. Ako je pravi, med će ostati zalijepljen za žlicu i spustiti se na dno. Lažni će početi brzo da se otapa u vodi.
5. Test s mravima
Manju količinu meda stavite u blizini mrava. Ako navale na njega to je znak da je med prepun šećera. Pravi med ovi insekti ne diraju zato što pčele u prirodi prave košnicu na drvetu i oblažu je medom kako bi se zaštitile od najezde insekata kao što su mravi.
6. Zagrijavanje
Nekoliko žlica meda stavite u posudu i potom ga zagrijte na visokoj temperaturi u mikrovalnoj pećnici. Pravi med će se karamelizirati, dok će lažni postati pjenast i prepun mjehurića.
7. Papirnati ubrus
Manju količinu meda stavite na papirnu maramicu ili papirnati ubrus. Pravi med će se dugo zadržati na površini i teško će proći kroz maramicu, dok je lažni prepun šećerne vodice i bez problema će proći kroz papir.
8. Deklaracija
Proizvođači meda su dužni na deklaraciji naznačiti sastav meda, ima li i koliko dodataka. Pravi med nema nikakvih dodataka zato obratite pažnju na deklaraciju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.