Kako ostati motiviran u vrijeme pandemije

0
Radiosarajevo.ba
Kako ostati motiviran u vrijeme pandemije
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Niste usamljeni, jer je osjećanje apsolutne apatije sveprisutno i stvarno nije ni do koga lično, prosto do situacije je. Druga je već malo lošija i glasi: ne, ne možete da prespavate. Nažalost ili na sreću, život se kotrlja dalje u godini koja nikad nije duže trajala i djeluje da se nikada neće završiti, obaveze još uvijek čekaju na nas, poslovi se gomilaju. Još uvijek niko nije smislio patent kako da posao bude gotov, a da ga ne radimo, zar ne? Tako da, glavno pitanje nije “mogu li da prespavam sve do proljeća?” iako znamo da veoma rado biste, nego “kako da ostanem dovoljno motivisan/a kada ne vidim nikakvu poentu jer je sve apsolutno naopako?”

Za čudo, ali ima nekoliko dobrih načina (i prilično jednostavnih) da uspijemo u tome, iskobeljamo se iz kreveta, vratimo motivaciju i kakvu takvu želju za produktivnošću.

Obucite se za posao

Jeste, jeste, zvuči suludo sjedjeti na sofi kod kuće u sakou i pantalonama (dobro der, ne morate odmah baš pretjerivati), a i ove trenerke i pidžame su taaako udobne ali – dosta je bilo!

Šalu na stranu, ovdje je izgled najmanje problematičan, i nije uopšte u pitanju kako izgledamo koliko kakvo je naše mentalno stanje. Obući se i spremiti daje neki osjećaj smisla i svrhe, kao da negdje idemo, za negdje smo se spremili, a isto tako vraća dostojanstvo pidžamama i trenerkama koje opet postaju sveti komadi koje kada obučemo znamo da je vrijeme za izležavanje, novu epizodu omiljene serije, knjigu ili odmor, a ne svaki dan cio dan. Sređivanje stvarno može da popravi raspoloženje i percepciju o sebi samima, i ako vam posao dozvoljava da ga tako spremljeni radite i sa neke druge lokacije ne samo krevetne, obavezno to iskoristite i malo izađite napolje.

Definišite granice i pridržavajte ih se

Jako ali JAKO bitno. Sad već svi imamo iskustva u tome kako se “još jedan mali brzinski sastanak” pred kraj radnog vremena očas posla pretvori u sat vremena više prekovremenog rada, i znamo da nam se to ne sviđa. Znamo i kako se lako opsjednemo poslovnim zadacima, i radeći jedan za drugim shvatimo da je devet sati uveče.

Duže spavanje ujutru i ostajanje kasnije, uveče možda nekome zvuči privlačnije od fiksnog 9 do 5 ali je rutina užasno važna i za naš um i za tijelo, tako da u cilju ostajanja što sabranijim i normalnijim, uvedite neko radno vrijeme. Ako stvarno možete da birate super, good for you, odaberite šta vam djeluje kao najmanje zlo, ali se pridržavajte. Što da biste sami poštovali sopstveno vrijeme, što da bi ga poštovali drugi.

Nagradite sebe

Pušači znaju kako izgleda taj sistem nagrađivanja kada sebi kažu “završim još ovo pa da zapalim”. Primjer je daleko od srećnog i, da se razumijemo upravo ova toksična veza i viđenje cigare kao nagrade čini da je sa ovom navikom nemoguće prekinuti, ali princip valja iskoristiti, samo u zdravije svrhe. Postavite sebi nekoliko kratkoročnih ciljeva u toku dana i kada ispunite cilj nagradite sebe brzinskim skokom po omiljenu kafu, ili vremenom da napravite voćnu salatu, ili gledanjem epizode omiljenog sitkoma. Rad od kuće nam je dao prostora da reorganizujemo sebe i svoj dan, a ovo je možda najbolji dio te reorganizacije.

Nađite nešto čemu se radujete

Zeznuto, znamo. Ko čemu i može da se raduje kada je nemoguće praviti ikakve planove. Ipak, važno je imati na umu da ni ovo neće trajati zauvijek iako tako sada ne izgleda i da ćemo recimo sljedeće godine u ovo vrijeme prilično izvjesno živjeti neke bolje dane. Planirajte za tad. Istražujte sada koje će biti to prvo veliko putovanje sljedeće godine za koje ste štedjeli duže od planiranog, bilježite, zaokružujte na mapi, obilbežavajte na Guglu. Razmislite da li želite nešto da pokrenete, a stalno odlažete? Da li postoji neka ideja koja vas već duže uzbuđuje? Sve je moguće, a sada imamo sasvim dovoljno vremena da postavimo neke nove temelje za neke buduće nas. Ako ništa drugo, uvijek nam ostaje radovanje malim stvarima. Filmsko veče koje planiramo za subotu, pravljenje omiljenog kolača za probranu ekipicu koja će svratiti u nedjelju popodne na čašu dobrog vina, slatkiše i tračeve, nova knjiga koju ćete konačno početi da čitate. Male radosti, male pobjede!

Radite nešto sa strane

Ne mislimo nužno na još jedan posao, da se razumijemo (mada je i to dobrodošlo ako planirate sopstveni biznis), nego na održavanje motivacije kroz bilo šta što vas istinski uzbuđuje. Mnogi rade poslove koje nisu planirali ni željeli i koji im ne pružaju zadovoljstvo pa je zato važno u danu baviti se makar i veoma kratko nečim što želimo. Možda smo zarobljeni u eksel tabelama po cio dan, sa tajnom željom da postanemo food blogerka ili pisac ili keramičar. Radite to! Nije rijetkost da se iz hobija razviju i pravi biznisi, a ako ništa drugo, barem ćete imati onaj dio dana u kom iskreno uživate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije