Kako odabrati savršenu sofu za vaš dnevni boravak?

Radiosarajevo.ba
Kako odabrati savršenu sofu za vaš dnevni boravak?
Pixabay / Ilustracija
Nova sofa će trenutačno „ažurirati“ vaš dnevni boravak. Kako odabrati savršenu sofu u moru stilova, boja i materijala?

Evo nekoliko savjeta poznatih dizajnera:

Ugaone sofe

Idealne za porodice, ove sofe nude fleksibilne opcije za sjedenje. Protegnite se na sofi s produženim sjedalom ili na sofi s odgovarajućim tabureom koji možete pomjerati kako želite.

Modularne sofe

Ove sofe posjeduju zasebne lijeve i desne naslone za ruku, uglove i dijelove bez naslona za ruku, te ih možete podešavati u skladu s prostorom, a dijelovi se mogu koristiti i kao zasebne stolice. Vrijedi biti odvažan i eksperimentirati s različitim materijalima i prekrivačima za zasebne dijelove – rezultat može biti očaravajući!

Prije kupovine, obavezno izmjerite dužinu, širinu i dubinu sofe, ali uzmite u obzir i da se u prodavnicama namještaja obično doimaju znatno manje nego u sobama prosječne površine.

Ako kupujete sofu s ležajem na izvlačenje, obavezno testirajte mehanizam još u prodavnici. Također je bitno provjeriti da ne osjećate okvir kreveta prilikom sjedenja dok je zatvoren.

Ako presvlačite sofu materijalom koji ste sami nabavili, nije zgoreg provjeriti s prodavcem da li materijal odgovara obliku sofe, odnosno da li je izdržljiv.

Tabure i otoman

Poigrajte se kontrastom. Presvučeni tabure će zgodno parirati bojom i šarom neutralnoj shemi, a lako ga je ponovo presvući kad god vam zatreba promjena.

Tabure ili otoman s poklopcem i prostorom za stvari pokazao se kao izvanredno praktičan.

Stilovi taburea s nožicama pridodat će elegantnom izgledu svake prostorije, a naročito su pogodni za manje prostorije. I stil nožica je značajan; tako prave noge odgovaraju rustičnom, ladanjskom stilu, dok zakrivljene noge s točkićima pripadaju stilskom namještaj i klasičnom stilu, kao i držači u X okviru. Metalne nožice na tabureu odražavaju savremeni stil.

Veliki tabure se može koristiti kao sto za kafu i zgodno se kombinira sa sofama „na L“.

Male sofe

Čak i kada kupujete male sofe, uvijek provjerite prilaz dnevnom boravku.

Neki stilovi malih sofa dolaze s mobilnim naslonima i nogama koji se postavljaju tek prilikom postavljanja sofe, što je od velike pomoći ako je prilaz ograničavajući.

Dizajn s nožicama ostavlja dojam dužeg poda, te utoliko veće sobe.

Dubina sofe može dostizati i cijeli metar, te odaberite pliće stolove kako biste uštedjeli na prostoru.

Kompaktni dizajn malih sofa je odličan kao dodatno sjedalo u trpezariji, hodniku ili spavaćoj sobi. Potražite nešto jednostavno, dizajnirano za povremenu upotrebu.

Iako tradicionalno izrađene sofe koštaju više, cijena odražava kvalitet okvira, prirodne materijale korištene za slojevito presvlačenje, koje se obično radi ručno.

Fiksirani ravni nasloni za leđa i sjedala ostavljaju elegantan, uredan dojam, dok veliki pernati jastuci stoje iza relaksiranog izgleda.

Mini sofe – „ljubavna sjedala“

Nešto šira od fotelje i uža od standardne sofe, „ljubavna sjedala“ su idealna za manje prostorije, kao što su „alcove“ sofe s visokim bočnim i zadnjim naslonima koji odvajaju od ostatka prostora.

Sofa može postati centrom prostorije ako se odlučite za neobičnu šaru ili kontrast, piše Patria.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije