Kako nas kućni ljubimci čine zdravijima

Radiosarajevo.ba
Kako nas kućni ljubimci čine zdravijima
Osim što unose radost u naš dom, kućni ljubimci nas čine zdravijim.

Ako kojim slučajem nemate kućnog ljubimca, pročitajte koje benefite oni imaju po naš organizam i psihu, pa se brzo odlučite da li će to biti pas ili mačka.

Raspoloženje

Samo pola sata igre s psom može pokrenuti okidače u vašem mozgu koji će izazvati potpuno stanje sreće. Također, istraživanja pokazuju da mace umanjuju tugu. Vlasnici mačaka su manje usamljeni i imaju više moralne standarde od drugih, a to je zato što maženje s našim ljubimcima izaziva lučenje oksitocina, “ljubavnog“ hormona.

Stres

Samo pet minuta druženja s psom smanjuje nivo kortizola, hormona stresa. Ljudi su u jednom istraživanju izjavili da ih društvo ljubimca više smiruje od prisustva supružnika.

Manji bol

Vjerovali ili ne, ljubimci su u stanju da nas izliječe, tačnije da smanje nivo bola koji u tom trenutku osjećamo.

Više se krećemo

Vlasnici pasa su više u formi od drugih vlasnika ljubimaca. Logično, pas zahtijeva izvođenje napolje više puta dnevno, ali i duge šetnje.

Zdravije srce

Prisustvo ljubimca u kući, pa makar to bila zlatna ribica smanjuje ubrzan rad srca i visok pritisak. Ljubimci pozitivno utječu na visok holesterol u krvi i trigliceride. Na primjer, vlasnici mačaka manje umiru od bolesti srca, dok su vlasnici pasa skloniji da žive godinu dana duže nakon srčanog udara za razliku od onih koji nemaju psa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije