Kako izgleda život nakon poroda? 'Četvrto tromjesečje stvarno postoji'

0
Radiosarajevo.ba
Kako izgleda život nakon poroda? 'Četvrto tromjesečje stvarno postoji'
Foto: Instagram / Majka novorođenčeta

Novopečena mama dvoje djece na svom je blogu opisala svoj drugi porod, oporavak i objasnila kako joj je trebalo vremena da se navikne na život s novorođenom bebom i trogodišnjim djetetom.

Zoe Foster Blake je 36-godišnja blogerica i mama trogodišnjeg sina Sonyja i novorođene kćeri Rudy, a nedavno je podijelila iskrenu priču o porodu i razdoblju nakon poroda kako bi pomogla budućim i novim mamama u novoj životnoj ulozi. 

Nasreću, ova mama oba puta je imala pozitivno iskustvo poroda, ali svjesna je da mnoge druge mame nisu njene sreće: "Bilo je nevjerojatno... Znam koliko brzo stvari mogu postati ozbiljne i teške i kako brzo sve može izmaći kontroli, stoga se osjećam posebno blagoslovljeno i sretno što sam prošla kroz dva pozitivna poroda. Vaše iskustvo poroda nevjerojatno je značajno, ostaje s vama kroz cijeli život, bilo pozitivno ili negativno. I zato znam koliko sam imala sreće."

Sjednica Vijeća ministara BiH: Evo koje su odluke i zaključci doneseni

Sjednica Vijeća ministara BiH: Evo koje su odluke i zaključci doneseni

Na svom drugom porodu, Zoe je otkrila kako su trudovi krenuli spontano, dan prije termina. Ona i njen suprug krenuli su u bolnicu par sati nakon što su trudovi počeli jer su čitali kako druga beba često zna uraniti, za razliku od prve bebe. Našalila se kako je gotovo zaboravila kako je to 'tiskati' i 'gurati' kada dođe vrijeme za porod, ali kada je napokon uhvatila ritam, prošlo je samo 15 minuta prije nego je držala svoju kćer u naručju. 

"Moje tijelo napravilo je fantastičan posao, kao i moja beba. Rudy mi je pomogla jednako koliko sam i ja pomogla njoj. Toliko sam joj zahvalna. Bila je izuzetna partnerica na porodu, u pravom smislu te riječi", napisala je mama.  Nakon poroda, Zoe je proslavila sa sendvičem, prženim krompirićima i čašom šampanjca jer kako objašnjava, 'porođaj je žestok i trebala sam se napuniti s tonom brze i nezdrave hrane.'. Također je ograničila broj posjetitelja kako bi si olakšala sate nakon poroda: "...Kao što svi znamo, to su sati bez spavanja + prisjećanje dojenja + novorođenče + ugošćavanje posjetitelja u bolnici stvarno nije dobra ideja."

Neobična priča: Djeca su joj rođena u razmaku od 24 dana, ali odgaja ih kao blizance

Neobična priča: Djeca su joj rođena u razmaku od 24 dana, ali odgaja ih kao blizance

Nadalje, sretna mama napisala je kako se osjeća odlično nakon poroda, kod kuće sjedi na pilates lopti i radi vježbe jačanja te puno hoda kako bi se njeno tijelo oporavilo, ali priznaje kako postoji nekoliko područja na kojima treba dosta raditi: "Moj vrat, leđa i ramena u potpunom su rasulu od dojenja i konstantnog ljuljanja i njihanja s bebom, ali to je nešto što je standardno."

Kada je u pitanju psihičko zdravlje, Zoe se također osjeća dobro iako pati od tzv. postporođajne iscrpljenosti (eng. Post Natal Depletion), što znači da je na neki način fizički, emocionalno i hormonski 'istrošena'...ili drugim riječima: postala je majka. "Mastitis koji se je ponavljao i konstantni umor i želja za spavanjem bili su poprilično jasni znakovi postporođajne iscrpljenosti", napisala je. 

Priznaje kako je u njenom slučaju prošlo šest sedmica da blagoslovljena faza s novorođenom bebom završi i tek tada shvatila je kako je čeka zahtjevna nova uloga mame svoje malene djece: "Kada imate maleno dijete kraj sebe (čak i kad se radi o poprilično samostalnom trogodišnjaku) i pokušavate hraniti i tješiti bebu u isto vrijeme - pomalo ste izvan sebe. Činjenica da vas dvoje djece treba konstantno i u tačno isto vrijeme, bilo je potpuno novo iskustvo, puno izazova. Nakon tri godine roditeljstva samo jednog djeteta, osjećala sam se potpuno nespremno i neopremljeno."

Nemojte se iznenaditi: Ovo su neobične, ali sasvim normalne stvari kod novorođenčeta

Nemojte se iznenaditi: Ovo su neobične, ali sasvim normalne stvari kod novorođenčeta

'Žonglirati' između više djece i njihovih različitih potreba zna biti dosta zeznuto za roditelje, ali ova mama svjesna je kako postoje mnogi drugi roditelji koji imaju puno više posla od nje. "Roditeljstvo je najteža stvar koju sam ikada radila i najteži posao koji postoji. Prve sedmice nakon drugog poroda poroda bili su najteže sedmice mog života", priznaje i dodaje kako ni ne može zamisliti kako uspijevaju samohrani roditelji, roditelji s blizancima ili s troje, četvero, petero ili šestero djece. "Divim vam se i nazdravljam vam. Četvrto tromjesečje stvarno postoji.", prenosi Miss7mama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije