Kako efikasno spriječiti mamurluk

Radiosarajevo.ba
Kako efikasno spriječiti mamurluk
Shutterstock / Ilustracija
Jedna od novogodišnjih odluka je vjerovatno da ćete smanjiti "cuganje", ali, treba se oprostiti od godine sa stilom. Ne, ne tvrdimo da ćete se obliti da ne znate za sebe, ali dovoljna je samo čaša viška i ode sve u nepovrat.

Ipak, postoje opcije da spriječite taj grozan osjećaj mamurluka i želje da se samo sklupčate pod tuš i nestanete.

Najbitniji faktor je pripremiti tijelo uz hranu. Obrok koji je prirodni neprijatelj mamurluka obavezno sadrži u sebi žitarice i vlakna te nezasićene masnoće. Čarolija je u tome što se takva hrana dulje probavlja, a velika nutritivna vrijednost pomaže jetri u apsorpciji alkohola.

Kako god bilo, obavezno jedite jer su prazan želudac i cuga recept za haos. Najbolja hrana koja će spriječiti mamurluk su jogurt, humus, losos, mlijeko, špageti, piletina i jaja.

Također, pijte dosta vode. Jedna čaša vode nakon čaše alkohola pomaže da vam tijelo ostane dovoljno hidrirano, a poželjno je popiti vode i prije samog izlaska. Jednako tako, prije izlaska, popijte vitamin B kojeg jetra pojačano troši za vrijeme konzumacije alkohola.

A ako ste ipak pretjerali i mamurluk je u punom sjaju, okrijepite se toplom supicom, najbolje onom od paradajza, pijte puno vode, a neće vam odmoći ni aspirin koji će vratiti tijelo u normalan način funkcioniranja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije