Kako dodati više svjetlosti u prostorije? Sve što trebate znati o rasvjeti u vašem domu

0
Radiosarajevo.ba
Kako dodati više svjetlosti u prostorije? Sve što trebate znati o rasvjeti u vašem domu
Foto: Pexels / Ilustracija

U dnevnoj sobi vam je vjerovatno najpotrebnija svjetlost, a što je soba veća to je potrebno više svjetlosti.

U izvor svjetlosti uključuje se mješavina ambijenta i akcentnog osvjetljenja.

Vjerovatno ćete početi s nekoliko ambijentne rasvjete – poput lustera na plafonu. Rasvjeta na plafonu je jako važna jer je važan element u sobi. Loša rasvjeta može biti klinička, neprivlačna i previše blještava. Vaše rješenje je da koristite prave sijalice koje imaju toplije osvjetljenje i da ambijentnom svjetlu smanjite intenzitet.

Duge kolone vozila na graničnim prelazima iz BiH prema Hrvatskoj

Duge kolone vozila na graničnim prelazima iz BiH prema Hrvatskoj

Stolne lampe

Stolne lampe i podne lampe gotovo su "must have" za dnevne boravke, ne samo zato što su dekorativni element, već unose i različitu svjetlost za mračne uglove u sobi.

Najteži dio kupovine stolne lampe je odabir abažura. Tad se sve svodi na dvije stvari – veličinu i materijal. Visina abažura trebala bi biti barem 2/3 visine lampe, a širina barem dva puta veličine lampe.

Prostor vam se čini skučenim? Evo pet načina da ga 'povećate'

Prostor vam se čini skučenim? Evo pet načina da ga 'povećate'

Materijal može imati veliki utjecaj na jačinu svjetlosti koju pruža lampa – tamniji materijal sa zlatnim obručima daje manje svjetlosti od bijelog.

Zidna rasvjeta

Zine lampe odličan su dodatak dnevnom boravku jer bacaju svjetlost na idealnoj visini (oko visine oka), a to je jedno od najljepših svjetala u vašem prostoru. 

Ne zauzimaju prostor na stolu ili podu, pa tako možete unijeti svjetlost u uglove sobe gdje nema puno prostora ili su previše prazni.

Odlične su umjesto dekoracija za zidu. Ako ne želite plaćati za sliku za praznom zidu, možete samo instalirati zidnu rasvjetu. Pored toga, pružaju dodatni sloj svjetlosti i stvaraju veoma ugodan ambijent, piše Home sfera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije