Roditeljski kutak / Kako djeci rano usaditi radne navike?

08. 05. 2017. u 19:43:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Uloga roditelja u ovo moderno doba nije jednostavna. Za mnoge to je najodgovorniji posao na svijetu. Svaki od njih želi da dijete bude sretno i da ga odgoji na najbolji mogući način.

Postoje mnoga istraživanja koja govore kako uspješno odgojiti djecu, a mnogi se slažu da je dobro rano im usaditi radne navike.

Za autoricu knjige How to raise an Adult , Julie Lythcott-Haims to znači da djeci treba dopustiti da sami pogriješe i da iz tih vlastitih grešaka nešto i nauče. Tako mogu razviti otpornost, naučiti kako se snaći u nepoznatim situacijama i pronaći motivaciju za uspjeh.

Također, za nju je prvi korak koji vodi do uspjeha kroz obavljanje kućanskih obaveza, što je i podijelila u svom TED govoru, piše Women In Adria. A da će djeca koja obavljaju kućanske poslove biti sretnija kad odrastu, pokazalo je i istraživanje na Harvard Grantu.

Nekada su djeca zajedno s roditeljima ravnopravno učestovala u svakodnevnim obavezama.

Tada su vjerojatno imali i više vremena, dok danas zbog obaveza u školi i izvannastavnim aktivnostima ona to mogu rjeđe, no ipak trebali bi im omogućiti da učestvuju  u kućanskim poslovima jer će to utjecati na njihov uspjeh i na socijalne vještine.

Naravno da to ne treba zloupotrijebiti i iskoristiti djecu da obavljaju poslove umjesto svojih roditelja, već ih ravnomjerno rasporediti na sve članove, te poslove treba obavljati uz zajedništvo i interakciju.

Dajte djeci da iznose smeće ili da pripreme neki jednostavni obrok jer kuhanjem mogu razvijati i svoje samopouzdanje, socijalizaciju i timski rad.

No, na kraju svega, pohvalite ih za njihov trud u obavljanju kućanskih poslova.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA