Učenici poručili roditeljima: Molimo vas, prestanite gledati u mobitele!

Radiosarajevo.ba
Učenici poručili roditeljima: Molimo vas, prestanite gledati u mobitele!
Arhiv / Ilustracija
Učenici osnovnih škola poručili su roditeljima da prestanu tako često provjeravati mobitele, jer to "uništava obiteljski život", objavljeno je u istraživanju koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji, piše BBC.

Trećina ispitanih učenika priznala je kako su više puta zamolili roditelje da prestanu gledati u mobitele. Petnaest posto učenika od 11 do 18 godina kazalo je kako njihovi roditelji provjeravaju mobitele i tokom ručka ili večere, a 95 posto roditelja tih učenika je u istraživanju ustvrdilo kako to nikada ne čine...

Čak 82 posto djece želi da roditelji prestanu koristiti mobitele za vrijeme ručka i večere, trećina tvrdi da zbog mobitela porodice više ne uživaju u zajedničkom druženju...

Također, polovina ispitanih učenika tvrdi da, kada su rekli roditeljima da ostave mobitele, majke i očevi nisu ih ni primijetili, a djeca dodaju kako se osjećaju uznemirenima i ignoriranim.

S druge strane, samo deset posto roditelja smatra da je česta upotreba mobitela problem u porodici, no polovina priznaje da je prečesto "na mobitelu"...

Uz navedeno, polovina učenika osnovnih škola priznala je kako i oni sve više provjeravaju pojedine aplikacije na mobitelu, a čak 72 posto učenika navelo je kako provodi od tri do deset sati dnevno "klikajućI" na mobitelu!

Nažalost, samo deset posto roditelja tretira ovo kao zabrinjavajuću činjenicu.

Emma Robertson, članica istraživačkog tima, upozorila je i da mali broj roditelja zna šta njihova djeca rade online, pogotovo noću, i istakla kako bi rezultati ovog istraživanja trebali biti "poziv za buđenje" društvu da započne ozbiljne razgovore o zdravoj i sigurnoj upotrebi modernih tehnologija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije