Kako da vaša kosa što duže zadrži miris i svježinu

Radiosarajevo.ba
Kako da vaša kosa što duže zadrži miris i svježinu
Foto: Pixabay / Ilustracija

Vjerovatno ste se milion puta zapitali u čemu je tajna mirišljave kose i kako nekim djevojkama u vašem okruženju kosa satima miriše poput parfema, dok vama nakon pranja miris u rekordnom roku nestane?

Pored redovnog pranja kosa, saznajte u čemu je još tajna.

Mijenjanje posteljine

Posteljinu, a naročito jastučnice trebalo bi mijenjati svaki drugi dan ako želite da vaša kosa uvijek bude čista i mirisna. Često se ustajali miris u kosi javlja zbog toga što dovoljno često ne mijenjamo jastučnice. Ovo se posebno odnosi na žene koje kosu peru uveče, te će se miris oprane kose brzo izgubiti ako glavu zaronite u ne baš čistu jastučnicu. Zato, ako želite lijep miris u kosi, redovno mijenjajte posteljinu i obavezno stavite jastučnice u parfemisani omekšivač.

Održavajte četku za kosu

Prljave četke za kosu, gumice i ostali ukrasi koje često koristimo vjerovatno ne mirišu najbolje. Ako je vaš cilj da vam kosa dugo ostane mirisna nakon pranja, održavajte četku za kosu urednom i neka se u njoj ne nalaze pramenovi kose. Na četku prije češljanja kose nanesite malo mirišljavog ulja kako bi vaša kosa mirisala ljepše.

Ulje za kosu

Danas na tržištu postoje mnoga visoko kvalitetna ulja za kosu koja, osim što će nahraniti kosu, daće joj i nevjerovatan miris. Također, možete koristiti i prirodna ulja poput kokosovog ili arganovog. Isprobajte nekoliko i pronađite ono koje će najviše odgovarati vašem tipu kose.

Koristite šampon i balzam s jakim mirisom

Istina je da postoji bezbroj šampona za različite tipove kose, ali svi oni se razlikuju, kako po sastavu, tako i po mirisu. Neki se ispiraju brže i imaju slabiji miris, dok drugi duže ostaju u kosi, a na vama je da sami otkrijete koji miris je za vas savršen i koji vam najviše odgovara.

Parfem za kosu

Ima djevojaka koje stavljaju omiljeni parfem na kosu kako bi ona dugo mirisala. Ipak, to i nije najsretnije rješenje jer parfemi uglavnom sadrže dosta štetnih hemikalija koje bi mogle da oštete vašu kosu. Kao alternativu isprobajte parfeme za kosu koji su posebno kreirani za tu svrhu pa joj neće naštetiti, a kosa će tokom cijeloga dana biti mirišljava.

Ružina voda

Ružina voda je jedna od najboljih stvari za kožu, ali i za kosu. Osim za kožu, ružinu vodu možete koristiti da dobijete mirisnu kosu.

Limun

Moćni limun dobar je saveznik svake žene koja želi intenzivan miris u kosi. Dakle, nanesite limunov sok na kosu, a zatim ga isperite blagim šamponom.

Šamponi za suho pranje

A za one dane kada kosi ne treba pranje, već samo malo osvježenje tu su šamponi za suho pranje kose koji su izuzetno popularni. Nanesite šampon za suho pranje na sam korijen kose. To će upiti suvišnu masnoću i osvježiti vašu kosu, a kosa će vam tokom cijeloga dana lijepo mirisati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije