Kada nas napuste kućni ljubimci: Proces tugovanja je normalan, a evo kako se suočiti sa gubitkom

0
Radiosarajevo.ba
Kada nas napuste kućni ljubimci: Proces tugovanja je normalan, a evo kako se suočiti sa gubitkom
Foto: Pexels / Proces tugovanja je normalan, pa čak i poželjan

Kada osoba koju volite umre, prirodno je osjećati tugu, izražavati emocije i očekivati od prijatelja i porodice da pruže utjehu.

Iako ljudi osjećaju iste emocije kada izgube voljenog ljubimca, mogu naići na razumjevanje drugih o situaciji u kojoj su. Znajte da je vaša tuga normalna i da je u redu (pa čak i važno) žaliti za odnosom koji ste imali sa svojim ljubimcem.

Proces tugovanja

Proces tugovanja nije linearan. Nije neuobičajeno da se počnete osjećati bolje, a onda se osjećate kao da vas je ponovo preplavio val tuge. Proces obično počinje poricanjem, koje nudi zaštitu od tuge sve dok ne shvatimo svoj gubitak.

Ima izać’ na izbore! Pokrenut online resursni centar koji povezuje izbore, politiku i LGBTIQ+ teme

Ima izać’ na izbore! Pokrenut online resursni centar koji povezuje izbore, politiku i LGBTIQ+ teme

Neki osjećaju ljutnju, koja može biti usmjerena na svakoga ko je povezan s kućnim ljubimcem, uključujući porodicu, prijatelje i veterinare. Vlasnici mogu također osjećati krivicu zbog onoga što su učinili ili nisu učinili, ili se mogu osjećati posramljenim što su tako uznemireni ili tražiti odgovore u spiritualnom životu. 

Nakon što se ovi osjećaji smire, vlasnici mogu doživjeti istinsku tugu ili bol. Mogu postati povučeni ili depresivni. Prihvatanje se događa kada prihvate stvarnost svog gubitka i sjećaju se svog životinjskog pratioca sa sve manjom tugom. Zapamtite, zdravo tugovanje ne znači da zaboravite ili "prebolite" svog prijatelja. To vam jednostavno omogućava da prihvatite da ih više nema i na kraju se nasmiješite sjećanju na sve lijepe trenutke života sa kućnim ljubimcem. 

Znate li za ovog meksičkog psa? Bio je inspiracija Fridi Kahlo, a kažu da je intuitivan i mističan

Znate li za ovog meksičkog psa? Bio je inspiracija Fridi Kahlo, a kažu da je intuitivan i mističan

Suočavanje sa tugom

Iako je tuga lično iskustvo, ne morate se sami suočiti sa svojim gubitkom. Podijelite svoje emocije sa prijateljima i porodicom, a evo nekoliko prijedloga koji će vam pomoći u suočavanju:

  • Priznajte svoju tugu i dozvolite sebi da je izrazite. Dozvolite sebi da plačete. Ako živite sami, tišina u vašem domu mogla bi biti zaglušujuća, ali njeno priznanje omogućit će vam da se pripremite za emocije koje osjećate. Suzbijanje osjećaja može produžiti vašu tugu.
  • Pokušajte da ne ponavljate svoje posljednje trenutke sa svojim ljubimcem. Može biti uobičajeno razmišljati o posljednjim danima ili trenucima vašeg ljubimca, posebno ako su bili traumatični. Umjesto toga, fokusirajte se na život koji ste dijelili sa svojim ljubimcem i neke od vaših omiljenih uspomena s njima. Zapamtite, bol vašeg ljubimca je prošao. Vi ste ta osoba koja je sada u bolu i morate se s ljubavlju brinuti o sebi.
  • Posadite drvo ili grm u znak sjećanja na svog ljubimca.
  • Napravite kutiju sjećanja sa ogrlicom ili omiljenim igračkama vašeg ljubimca.
  • Naručite sliku, spomen kamen ili igračku plišane životinje sa likom vašeg ljubimca.
  • Pišite o svojim osjećajima ili napišite pismo svom ljubimcu o svemu što biste željeli da mu kažete ili kako biste voljeli da provedete svoj posljednji dan s njim.
  • Podijelite fotografije i uspomene vašeg ljubimca putem društvenih mreža.
Proces tugovanja je normalan, pa čak i poželjan
Foto: Pexels: Proces tugovanja je normalan, pa čak i poželjan

Pomaganje djeci da shvate gubitak kućnih ljubimaca

Pokušaj da zaštitite svoje dijete izjavom da je ljubimac pobjegao ne dozvoljava vašem djetetu da prođe kroz proces tugovanja na emocionalno zdrav način. Vaše dijete može očekivati ​​povratak ljubimca i osjećati se izdano ili zbunjeno nakon što otkrije istinu. Ako se očekuje smrt vašeg ljubimca, možete pripremiti djecu na gubitak tako što ćete im omogućiti da se oproste.

Ako je smrt vašeg ljubimca bila neočekivana, podijelite istinu o tome što se dogodilo na način primjeren uzrastu. Gubitak kućnog ljubimca može biti prvo djetetovo iskustvo sa smrću.

Dijete može kriviti sebe, svoje roditelje ili veterinara što nisu spasili ljubimca. Mogu se osjećati krivim, depresivnim ili uplašenim da im se mogu oduzeti drugi koje vole. Izražavanje vlastite tuge može uvjeriti vaše dijete da je tuga u redu i pomoći mu da prevaziđe svoja osjećanja. Djeca također mogu imati koristi od učestvovanja u ritualima tugovanja prilagođenih uzrastu zajedno s vama, kao što je crtanje slika svog ljubimca, pisanje njihovom ljubimcu ili dijeljenje sretnih uspomena na svog ljubimca.

Pomaganje starijim osobama da se nose sa gubitkom kućnih ljubimaca

Suočavanje s gubitkom kućnog ljubimca može biti posebno teško za starije osobe. Oni koji žive sami mogu osjetiti gubitak svrhe i ogromnu prazninu. Smrt kućnog ljubimca također može izazvati bolna sjećanja na druge gubitke i podsjetiti vlasnike na njihovu vlastitu smrtnost. Ako žele drugog kućnog ljubimca, odluka može biti zakomplikovana mogućnošću da ih ljubimac nadživi ili da jednog dana neće imati fizičku sposobnost da brinu o novom ljubimcu.

Iz svih ovih razloga, ključno je da stariji vlasnici kućnih ljubimaca odmah preduzmu korake kako bi se izborili sa svojim gubitkom i povratili osjećaj svrhe.

Razumijevanje preživjelih kućnih ljubimaca

Preživjeli kućni ljubimci mogu cviliti, odbijati jesti ili piti, ili jednostavno se "ponašati depresivno", posebno ako su bili bliski povezani s preminulim ljubimcem. Čak i ako nisu bili najbolji prijatelji, kućni ljubimci su znali za njihovo postojanje, a gubitak druge životinje u kući, kao i vaše emocionalno stanje, mogu ih uznemiriti. Preživjelim ljubimcima dajte puno ljubavi i pokušajte održati normalnu rutinu. Ako se simptomi nastave, odvedite drugog ljubimca svom veterinaru kako biste isključili medicinske uzroke.

Nabavite drugog ljubimca

Žurba s ovom odlukom nije fer prema vama ili vašem novom ljubimcu. Svaka životinja ima svoju jedinstvenu ličnost, a nova životinja ne može zamijeniti onu koju ste izgubili.

Novi kućni ljubimci će proći kroz period prilagođavanja, kojim može biti teško upravljati kada se vi i drugi kućni ljubimci još uvijek prilagođavate gubitku. Znat ćete kada je pravo vrijeme da udomite novog ljubimca nakon što ste dali sebi vremena za tugovanje. A kada budete spremni, zapamtite da je vaše lokalno sklonište za životinje ili spašavanje odlično mjesto za pronalaženje vašeg sljedećeg posebnog prijatelja.

Postoji i poema o duginom mostu čiji je autor/ica nepoznat/a, ali je mnogim vlasnicima i vlasnicama kućnih ljubimaca koji su nas napustili pomogla u trenucima tuge.

Da li mačku možemo šetati na povodcu kao psa? Veterinar odgovorio na pitanje

Da li mačku možemo šetati na povodcu kao psa? Veterinar odgovorio na pitanje

Poema o Duginom mostu

"Pravo s ove strane neba je mjesto koje se zove Dugin most. Kada ugine životinja koja je bila posebno bliska nekome ovdje, taj ljubimac odlazi na Dugin most. Za sve naše posebne prijatelje postoje livade i brda kako bi mogli zajedno trčati i igrati se. Ima dosta hrane, vode i sunca, a prijateljima je toplo i udobno.

Proces tugovanja je normalan, pa čak i poželjan
Foto: Pexels: Proces tugovanja je normalan, pa čak i poželjan

Sve životinje koje su bile bolesne i stare su vraćene u zdravlje i snagu. Oni koji su bili povrijeđeni ili osakaćeni postaju ponovo zdravi i snažni, kao što ih se sjećamo u svojim snovima prošlih dana i vremena. Životinje su sretne i zadovoljne, osim jedne male stvari: svakom od njih nedostaje neko poseban, koji je morao biti ostavljen na zemaljskom svijetu.

Svi zajedno trče i igraju se, ali dođe dan kada se odjednom zaustave i pogledaju u daljinu. Njihovo tijelo počne da drhti. Odjednom počinju bježati iz grupe, lete preko zelene trave, a noge ih nose sve brže i brže.

Uočeni ste, a kada se vi i vaš specijalni prijatelj konačno sretnete, držite se zajedno u radosnom okupljanju, da se više nikada ne rastajete. Sretni poljupci padaju na vaše lice.

Vaše ruke ponovo miluju voljenu glavu, a vi još jednom pogledate u oči svog ljubimca, koji je tako davno otišao iz vašeg života, ali nikada odsutan iz vašeg srca.

Onda zajedno prelazite Dugin most."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije