Znate li za ovog meksičkog psa? Bio je inspiracija Fridi Kahlo, a kažu da je intuitivan i mističan

2
Radiosarajevo.ba
Znate li za ovog meksičkog psa? Bio je inspiracija Fridi Kahlo, a kažu da je intuitivan i mističan
Foto: YouTube/Screenshot / Xoloitzcuintli, meksički pas

Jedna od najrjeđih i jedinstvenih rasa pasa na svijetu, Xoloitzcuintli, ili skraćeno Xolo ("šo-lo"), postoji već jako dugo. Poznati su i kao "meksički goli pas", a ove ćelave, drevne ljepotice cijenjene su zbog svog mirnog i odanog raspoloženja.

Uprkos svojoj dugoj historiji i reputaciji, Xolosi su i dalje prilično rijetki u SAD-u, tako da ih možda niste sreli u stvarnom životu. 

Šta je u imenu?

Riječ Xoloitzcuintli kombinuje "Xolotl", astečkog boga podzemlja, sa "itzcuintli", astečkom riječju za psa. Ime rase je teško spelovati, a još je izazovnije izgovoriti , ali ne brinite: možete ih jednostavno nazvati Xolo.

Izbjegnuta tragedija: Brzom reakcijom deminera FUCZ iz minskog polja spašene dvije osobe

Izbjegnuta tragedija: Brzom reakcijom deminera FUCZ iz minskog polja spašene dvije osobe

U zemljama engleskog govornog područja, Xolos su poznatiji kao "meksički goli psi". Međutim, budući da je bezdlakavost recesivna osobina, otprilike jedan od pet Xolosa će se roditi sa krznom. Dlakavi Xolosi možda ne izgledaju tako izvanredno, ali su jednako inteligentni, odani i simpatični kao i njihovi bezdlaki rođaci.

U 1500-im, istraživač Francisco Hernandez opisao je Xoloitzcuintli u svojim časopisima: "Pas srednje veličine, prilično teško građen i dugog tijela u odnosu na njegovu visinu, uši velike i uspravne, rep debeo, opušten ili nošen gotovo ravno iza, dlaka gotovo da nema osim nekoliko grubih vibrisa i općenito rijetke prevlake na repu, posebno blizu vrha ponekad čuperka na tjemenu."

Video dramatične akcije spašavanja oduševio svijet: Muškarac i njegov pas preživjeli uragan Helena

Video dramatične akcije spašavanja oduševio svijet: Muškarac i njegov pas preživjeli uragan Helena

Više od 500 godina kasnije, Xolos se može opisati na gotovo isti način - uglađeno tijelo, bademaste oči, uši poput šišmiša i dug, elegantan vrat. Ali nije svaki moderni Xolo "srednje veličine".

Xolo porijeklo

Američki kinološki klub naziva Xoloitzcuintlija "prvim psom Amerike" jer je to bio jedan od najranijih pasa koje je ljudska populacija pripitomila, a u Meksiku postoji više od 3000 godina.

Prema američkom klubu Xoloitzcuintli , arheolozi su otkrili glinene i keramičke statue pasa gotovo identične današnjim Xolo u grobnicama Indijanaca, Maja, Colima i Asteka. Ova drevna plemena su poštovala pse zbog njihovih navodnih ljekovitih svojstava, a noću su se grlila s njima radi topline.

Umjetničko nasljeđe

Otprilike u isto vrijeme kada su se Xolos pojavili u ljudskim civilizacijama, počeli su se pojavljivati ​​i u ljudskoj umjetnosti. Skulpture i slike ranih južnoameričkih kultura uključuju prikaze pasa koji nalikuju modernim Xolosima. Budući da su psi bili slavljeni zbog svojih ljekovitih svojstava i povezanosti sa duhovnim svijetom, predstavljeni su u mnogim sakralnim umjetnostima kao što su grobne ikone i prikazi bogova.

Xolos su također dio istorije umjetnosti 20. stoljeća, jer su se pojavili u životu i djelima slavnih umjetnika Diega Rivere i Fride Kahlo. Rivera i Kahlo, koji su poznati po svojim umjetničkim djelima, kao i po svojoj dugoj, burnoj vezi, odgajali su Xolose u svojim zajedničkim domovima. Kahlo-in rad čuveno uključuje predstave njenog omiljenog psa, senjora Xototla.

Legende i mitovi

Prema astečkoj legendi , Xolo je nastao kada je bog smrti, Xolotl, stvorio psa od kosti života. Xolotl je dao psa Manu i uputio ga da ga čuva svojim životom. Zauzvrat, pas bi vodio čovjeka kroz podzemni svijet na putu do neba. Uz takvu priču o porijeklu, lako je shvatiti zašto se Xolosi slave kao nacionalni pas Meksika.

Ruke i šape ujedinjeno: U Sarajevu protest zbog ubistva psa Mede, traži se izmjena krivičnog zakona

Ruke i šape ujedinjeno: U Sarajevu protest zbog ubistva psa Mede, traži se izmjena krivičnog zakona

U novijoj američkoj mitologiji, Xolos su povezani s Chupacabrom , figurom u latinoameričkom folkloru koja lovi životinje sa farme. Chupacabre vjerovatno ne postoje, ali neki entuzijasti urbanih legendi vjeruju da njihovo porijeklo možda leži u psu bez dlake neobičnog izgleda. Legenda o čupakabri je toliko rasprostranjena da su uplašeni farmeri zamijenili Xolosa za mitološko stvorenje.

Iscjelitelji i zaštitnici

U astečkoj tradiciji, Xolos su smatrani čuvarima, koji odvraćaju i uljeze i zle duhove. Također se vjerovalo da imaju ljekovita svojstva, i lako je vidjeti zašto: bez krzna koje zadržava tjelesnu toplinu, zrače više topline od drugih pasa i učinkoviti su "jastučići za grijanje" u hladnim noćima.

Xolosi se još uvijek koriste kao utješni iscjelitelji u udaljenim meksičkim i srednjoameričkim selima. Vjeruje se da sprječavaju i liječe bolesti uključujući astmu, zubobolju, nesanicu i reumatizam.

Iako je moderna nauka razotkrila ideju da Xolos može izliječiti sve što vas muči, kao i svaki pas, oni mogu ponuditi zdravstvene prednosti poput snižavanja krvnog tlaka i stresa, te olakšati usamljenost. I teško je poreći magične kvalitete ovog psa bez dlake.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije