Kad je vrijeme da bacite svoju drvenu kuhaču? Evo kako joj možete produžiti vijek

0
Radiosarajevo.ba
Kad je vrijeme da bacite svoju drvenu kuhaču? Evo kako joj možete produžiti vijek
Foto: Pexels / Drvene kuhače

Gotovo da nema kuhinje bez drvenih kuhača. Neki ih koriste godinama, no problem je što kuhače s vremenom dobiju sitne pukotine iz kojih je teško isprati ostatke hrane, pogotovo sitna nataložena zrnca začina.

Uz to upijaju ulje pa čak i ako ih redovno perete, velika je vjerovatnoća da su idealno mjesto za razmnožavanje bakterija.

Kako provjeriti je li vaša kuhača za smeće ili se još može koristiti? Stručnjaci kažu da im je rok trajanja, ako ih svakodnevno koristite, maksimalno godinu dana.

'Kinđe, hvala ti': Mirza Delibašić dobio mural u Tuzli

'Kinđe, hvala ti': Mirza Delibašić dobio mural u Tuzli

Ali šta ako ih koristite rjeđe? Dobar način za provjeru je potopiti drvenu kuhaču u kipuću vodu. Ako voda ima neugodan miris i zamuti se, vrijeme je za novu. A kako joj prodžiti vijek?

Napravite sličnu stvar. Uzmite uspravnu staklenku i u nju stavite kuhaču. Prelijte vrelom vodom iz kuhala i u nju dodajte kašikuu sode bikarbone, piše D&D.

Razmutite kuhačom pa je ostavite u toj otopini petnaestak minuta. Voda će se zamutiti, ali će kuhača, zahvaljujući sodi bikarboni, biti čista i spremna za ponovnu upotrebu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije