Kako pravilno napuniti mašinu za suđe i osigurati čistoću bez mrlja i ostataka hrane?

1
Radiosarajevo.ba
Kako pravilno napuniti mašinu za suđe i osigurati čistoću bez mrlja i ostataka hrane?
Foto: Pixabay / Ilsutracija / Suđe

Mašina za suđe, uređaj je koji štedi vrijeme, električnu energiju i vodu, no ako s njome ne postupate pravilo, ne može odraditi svoj posao onako kako treba.

Da bi suđe bilo uistinu čisto, bez zalijepljenih ostataka hrane i mrlja, treba pripaziti na neke stvari prilikom punjenja mašine.

Prethodno isperite suđe ako odmah ne pokrećete ciklus pranja

Prethodno isperite suđe u sudoperu ili odaberite ciklus brzog ispiranja ili samoispiranja vaše mašine posuđa ako će predmeti stajati u mašini cijeli dan. Na taj ćete način spriječiti sušenje hrane i držati mirise pod kontrolom. No ako odmah pokrećete ciklus, samo ostružite hranu. Nije potrebno posebno ispiranje u sudoperu. Deterdžent će se pričvrstiti na zalijepljenu hranu i očistiti suđe umjesto vas, štedeći vodu i vaše vrijeme.

Vučević: Duboko vjerujem da je historijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć, primjer nam je Sandžak

Vučević: Duboko vjerujem da je historijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć, primjer nam je Sandžak

Stavite suđe, šolje i pribor za jelo na odgovarajuće mjesto u mašini

Tanjire smjestite na dno mašine. Položite ih tako da prljava strana bude okrenuta prema mjestu gdje je prskanje vode najjače, obično prema središtu police. Lonci, tave i posude trebaju biti nagnuti prema dolje za najbolje rezultate čišćenja.

Pribor za jelo uvijek bi trebao biti smješten u posebnu za to predviđenu košaru. Pripazite da se kašike ne ugnijezde jedna uz drugu, pa postavite neke ručke gore, a druge dolje kako bi se sve površine isprale. Viljuške se podižu kako bi zupci bili čisti, a noževe treba staviti s oštricom prema dolje radi sigurnosti.

Otkrivamo vam genijalan trik za čišćenje rešetki sa šporeta, isprobajte ga već danas

Otkrivamo vam genijalan trik za čišćenje rešetki sa šporeta, isprobajte ga već danas

Čaše i šolje treba staviti u gornji dio, no uvijek između zubaca, nikada izravno na njihov vrh jer će ostaviti mrlje. Šolje nagnite onoliko koliko dopušta dizajn stalka da spriječite nakupljanje vode u dnu šolje okrenutih naopako.

Pravilno koristite deterdžent

Dodajte deterdžent u tableti u dozator. Nemojte ih samo bacati na dno aparata. Na taj način će se otopiti u pretpranju i isprati prije početka glavnog ciklusa. Nije važno koristite li praške, tekućine ili tabletu, ali bitna je kvaliteta i svježina deterdženta.

Kupujte samo onoliko koliko možete potrošiti unutar dva mjeseca te čuvajte deterdžent na hladnom mjestu. Ako je on smješten ispod sudopera, mogao bi se zgrudati ili pokvariti jer je ondje previsoka temperatura zbog tople vode koja teče cijevima, piše Zadovoljna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije