Još jedna u nizu poslastica: Cappuccino torta bez glutena

0
Radiosarajevo.ba
Još jedna u nizu poslastica: Cappuccino torta bez glutena
Foto: Coolinarika / Cappucino torta

Kada su posebne prigode u pitanju često smo u potrazi za jednostavnim, ukusnim slasticama koje će se svidjeti većini gostiju. Cappuccino torta bez glutena upravo je jedan od onih deserata za koji će se tražiti kriška više, i to zahvaljujući bogatstvu okusa i prozračnosti.

Sastojci

Za biskvit: 

Šest ljiljana u plavom štitu: Na današnji dan usvojeni zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine

Šest ljiljana u plavom štitu: Na današnji dan usvojeni zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine

  • 1 pakovanje smjese za čokoladne muffine bez glutena
  • 150 g smeđeg šećera
  • 1 kesica rum šećera
  • 2 jaja
  • 150 ml vode

Za kremu: 

  • 2 - 3 kašičice instant kafe
  • 250 g mascarpone sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 250 g slatkog vrhnja za šlag
  • 1 kesica šlaga
Osvježavajuća torta s jagodama: Donosimo recept za najkremastiju poslasticu

Osvježavajuća torta s jagodama: Donosimo recept za najkremastiju poslasticu

Priprema:

  • Za biskvit, u zdjeli pomiješajte mješavinu za muffine, smeđi šećer i rum šećer. Dodajte jaja, ulje i vodu pa sve miješajte mikserom na srednjoj brzini, 2 – 3 minute ili dok se sastojci ne povežu u glatku smjesu.
  • Na kraju ručno umiješajte polovinu pakiranja čokoladnih komadića koji su priloženi u kutiji s mješavinom.
  • Mali kalup za torte 18 – 20 cm, obložite papirom za pečenje pa u njega izlijte pripremljenu smjesu.
Na greškama se uči: Skroz je normalno da vam kolač ispadne loš

Na greškama se uči: Skroz je normalno da vam kolač ispadne loš

  • Smjesu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni 40 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.
  • Pečeni biskvit izvadite iz pećnice te ga pažljivo preokrenite na rešetku kako bi se ohladio.
  • Za kremu, instant kafu pomiješajte s malo tople vode kako bi je rastopili.
  • U zdjeli pomiješajte mascarpone sir i šećer u prahu pa dodajte i rastopljenu kafu te sve miješajte mikserom na visokoj brzini dok ne dobijete kremastu smjesu.
  • Zatim dodajte slatko vrhnje, kratko sve promiješajte pa dodajte i šlag.
  • Nastavite sve miješati dok se sastojci ne povežu u čvrstu kremu.
  • Ohlađeni biskvit prerežite na pola kako bi dobili dvije okrugle kore.
  • Prvu koru stavite na pladanj, premažite je s polovinom kreme pa sve preklopite s drugom korom.
  • Sada drugu koru premažite kremom te je dodatno ukrasite čokoladnim komadićima.

Tortu poslužite odmah uz šoljicu cappuccina, piše Coolinarika.

Prijatno!!!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije