'Jezivi' recepti za Noć vještica: Da li biste probali čokoladne pauke ili vještičje jabuke?

0
Radiosarajevo.ba
'Jezivi' recepti za Noć vještica: Da li biste probali čokoladne pauke ili vještičje jabuke?
Foto: Fotolia / Čokoladni pauci

Svaki od ovih recepata možete pripremiti sa svojim mališanima. Osim što će se oduševiti, razvijati kreativnost i provesti nekoliko zabavnih sati sa vama, sve će rado i pojesti

Obzirom na to da djeca najviše vole pojesti ono što im je oku primamljivo, poigrajte se oblicima koji su specifični za Noć vještica, a evo i nekoliko zanimljivih recepata:

1. Čokoladni pauci

Sastojci:

Znate li zašto Balkan ostaje bez stanovništva?

Znate li zašto Balkan ostaje bez stanovništva?

  • 120 g tamne čokolade
  • šoljica isjeckanog putera
  • 2 šoljice šećera,
  • 4 jaja
  • kašičica vanilije
  • 1,5 šoljica brašna

Glazura: 400 g tamne čokolade, 10-ak duguljastih gumenih bombona, jestive mrvice

Priprema: Ugrijte rernu na 170°C i namastite pleh za pečenje. Otopite čokoladu i puter na slaboj vatri. Dodajte šećer, jaja i vaniliju. Sve izmiksajte. Umiješajte brašno i umijesite. Stavite smjesu na pleh i pecite 40 min.

/ Anketa

Da li obilježavate Noć vještica / Halloween?
Rezultati

Kad je biskvit gotov, lagano ga izvaljajte da bude tanji pa ga narežite na komadiće i oblikujte u loptice. Za dekoraciju otopite čokoladu i umočite loptice u nju. Pospite ih mrvicama te utisnite duguljaste tanke bombone koji će izgledati kao noge. U sredinu kuglice zabijte štapić i ohladite.

Čokoladni pauci

2. Vještičje jabuke

Sastojci:

  • 5 jabuka
  • 20 g putera
  • 200 g šećera
  • 4 kašike vode
  • 1/2 kašike octa
  • 8 kapi jestive crvene i crne boje u gelu

Priprema: Otkinite peteljke i zabijte drvene štapiće kroz sredinu jabuke. Puter, vodu, ocat i šećer kuhajte dok ne provrije. Ostavite neka ključa i dodajte crvenu boju. Za to vrijeme naspite hladnu vodu u drugu posudu.

Vještičje jabuke

U posudu s rastopljenim šećerom umočite jabuke. Držite ih za štapiće i okrećite dok se karamela ne zalijepi na sve dijelove jabuke i prekrije je. Izvadite jabuku i umočite u hladnu vodu kako bi se karamela stisnula. Umiješajte sad crnu boju i ponovite postupak.

3. Duhovite banane

Sastojci:

  • 10 banana
  • 200 g bijele čokolade
  • kokosovo brašno
  • čokoladni sirup

Priprema: Banane prerežite na različite dužine te ih zamrznite. Otopite bijelu čokoladu i u nju umočite banane te ih uvaljajte u kokosovo brašno. S čokoladnim sirupom nacrtajte usta i oči. Do posluživanja ih držite u frižideru.

Duhovite banane

4. Hrenovke mumije

Sastojci:

  • hrenovke
  • lisnato tijesto

Priprema: Razvaljajte lisnato tijesto i narežite na tanke trake. Ispržite hrenovke, omotajte jednu ili dvije trake lisnatog tijesta oko njih, tako da izgledaju kao na slici, stavite ih u pleh na masni papir i ispecite. Oči napravite od majoneze, a mumije možete preliti kečapom.

Hrenovke mumije

5. Čudovišni burgeri

Sastojci:

  • 2 peciva
  • 2 pljeskavice
  • 2 kriške topivog sira
  • veliki kiseli krastavac
  • paradajz
  • 4 masline punjene paprikom
  • kečap
  • majoneza
Znate li zašto se slavi i od kada se obilježava Noć vještica?

Znate li zašto se slavi i od kada se obilježava Noć vještica?

Priprema: Ispržite pljeskavice i prepolovite pecivo. Donje polovice namažite majonezom te kečapom pa poredajte paradajz i salatu. Dodajte pljeskavicu i narezane krastavce. Izrežite sir u obliku zuba s jedne strane i stavite da viri s prednje strane sendviča. Poklopite i na vrh stavite čačkalice sa maslinama.

Čudovišni burgeri

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije