Jeste li znali da se možete razboljeti zbog svog sudopera? Na ovaj način ćete to spriječiti

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali da se možete razboljeti zbog svog sudopera? Na ovaj način ćete to spriječiti
Foto: Pixabay / Sudoper

Ako ste očistili sve osim kuhinjskog sudopera, vaše zdravlje bi moglo biti ugroženo. Nakupljanje smeća u vašim sudoperima moglo bi biti krivac za dugotrajni kašalj, prehladu, pa čak i upalu uha, tvrde stručnjaci.

"Odvodi mogu postati puni smeća ako ne vodite računa o njima. Ne samo da začepljenja mogu naštetiti vašim cijevima, već mogu uzrokovati i loše zdravlje vaše porodice", rekla je Eleanor Potter, voditeljica strateškog nabave u Plumbworldu za New York Post.

Nakupljanje kose i prljavštine u vašem odvodu moglo bi uzrokovati stvaranje biofilma prožetog bakterijama. "Biofilm je ljepljiva tekućina koja se pojavljuje na vašim vodovodnim instalacijama i drugim vlažnim mjestima u vašem domu", objašnjavaju iz Benjamin Franklin Plumbinga.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Biofilm ne miriše samo loše - mogao bi biti opasan, dovesti do infekcija listerijom, salmonelom, E. coli i MRSA-om. Reputacija kuhinjskog sudopera kao najrizičnijeg područja u prostoriji duguje se njegovoj ulozi skupljanja i kuhanih i nekuhanih ostataka hrane, posebngo sirovog mesa.

"Taj biofilm može čak biti dovoljno velik da se odlomi i dospije na vašu hranu ili suđe", rekla je mikrobiologinja Kelly Reynolds. Umivaonik i tuš također su pogodni za stvaranje biofilma. Sulfati iz šampona, silikoni u balzamu za tuširanje i drugi proizvodi za kupanje mogu se pomiješati s prljavštinom ili pastom za zube i stvoriti blokadu.

Ilustracija

Kada se odvodi začepe, voda se potiskuje nazad i može doći u dodir s vašom kožom i hranom. Studija Univerziteta East Anglia je sudopere nazvala "zabrinjavajućim rezervoarima za mikrobe" koji "predstavljaju potencijalne zdravstvene posljedice i mogu potaknuti širenje bolesti". Najbolji način za izbjegavanje biofilma je ručno čišćenje.

Iz Benjamin Franklin Plumbinga podijelili su sljedeće savjete za sprječavanje biofilma:

  • Koristite sodu bikarbonu za ribanje mineralnih naslaga
  • Koristite konac za zube za čišćenje područja ispod ručki slavine
  • Uklonite zaslon za prozračivanje sudopera i namočite ga
  • Očistite kuhinju nakon kuhanja, pogotovo ako koristite jaja ili sirovo meso
  • Definfikujte površine koje dolaze u dodir s nakupinama iz vodovoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije