Jeste li urinirali u moru? Od sada ćete dva puta razmisliti o tome

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li urinirali u moru? Od sada ćete dva puta razmisliti o tome
A. K. / Radiosarajevo.ba / Ljetovanje u Neumu

S vrhuncem turističke sezone plaže duž Jadranske obale vrve posjetiteljima iz svih krajeva svijeta. Raznolika populacija donosi sa sobom različite kulturne običaje, ponašanja i higijenske standarde.

Jedna je od čestih dilema uriniranje u moru. Prema Američkom društvu za hemiju, ovo ponašanje nije samo bezopasno, već može imati i korisne aspekte.

Naime, ljudski urin je 95 posto voda, a prisutni natrij-klorid, koji se već nalazi i u morskoj vodi, ne šteti morskom okolišu. Čak i kad bi svi ljudi na svijetu istodobno mokrili u more, ne bi došlo do ekološke štete, tvrde stručnjaci. Biohemičar Stewart Johnes objašnjava da je urin bezopasan i kada se razrijedi morskom vodom, postaje beznačajan u vrlo kratkom vremenu.

Povjerenik Daimagüler: 'Sjećanje na istrebljenje Sintija i Roma ne smije biti u političkom vakumu'

Povjerenik Daimagüler: 'Sjećanje na istrebljenje Sintija i Roma ne smije biti u političkom vakumu'

Istraživanja su pokazala da 62 posto kupača mokri u moru, a taj fenomen nije ograničen samo na ljude. Na primjer, kit može dnevno ispustiti 970 litara urina u ocean. Unatoč tome, naučnici preporučuju izbjegavanje mokrenja u manjim uvalama gdje voda manje cirkuliše.

S druge strane, uriniranje u moru može biti smatrano nepristojnim i nehigijenskim, što pokazuju i neke lokalne regulative. Španski grad Marbella uveo je kazne od 750 eura (1465 KM) za one koji se olakšaju u more na nekoj od njihovih 25 plaža. Također, u mjestu San Pedro del Pinatar u Murciji uriniranje u moru zabranjeno je još od 2017. godine.

Što se tiče bazena, situacija je drukčija. Iako se uriniranje u bazenu može činiti bezopasnim, miješanje urina s klorom može stvoriti štetne hemikalije, poput klor-cijanida, koji može oštetiti srce i pluća

Dezinficijensi poput klora koriste se za uništavanje bakterija u vodi, ali kada dođu u kontakt s urinom, znojem i prljavštinom, stvaraju nusproizvode koji mogu iritirati oči, kožu ili izazvati astmatične napade, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije