Jeste li noćas pomaknuli sat? Stručnjaci tvrde da to nije dobro za naše zdravlje

2
Radiosarajevo.ba
Jeste li noćas pomaknuli sat? Stručnjaci tvrde da to nije dobro za naše zdravlje
Foto: Unsplash / Sat, ilustracija

Mrzite pomicanje sata? Vjerujte, niste jedini koji se tako osjećaju. Pomicanje kazaljki za jedan sat unaprijed ili tokom zimskog računanja vremena unatrag, može loše utjecati na vaše zdravlje, a to sada potvrđuju i znanstvenici.

Glavna prednost kod pomicanja kazaljki na satu navodi se ušteda energije, no brojni liječnici upozoravaju kako ono loše djeluje na sveukupno zdravlje ljudi i životinja, što rezultira glavoboljom, kroničnim umorom i nesanicom.

Znanstvenici tvrde kako prelazak na ljetno računanje vremena koje se primjenjuje u Europi i Sjevernoj Americi može uzrokovati brojne zdravstvene probleme.

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Sat se 31. marta s 2 sata pomiče na 3, a to će uzrokovati više srčanih i moždanih udara, izazvati veći broj automobilskih nesreća te smanjiti radnu učinkovitost.

Osim toga, svi ćemo spavati jedan sat manje. taj sat manje može dovesti do brojnih problema jer je dokazano kako samo pola sata izgubljenog sna dnevno može poremetiti ritam hormona u tijelu čime se povećava rizik od dijabetesa i pretilosti, piše Večernji.

Osim toga, gubitak sna usko je povezan s depresijom, a istraživanja pokazuju da stopa samoubistava raste upravo u sedmici kada se mijenja sat. Manjak sna utječe i na pojačanu iritabilnost, pojačanu sebičnost i sklonost svađama što je vrlo loše za međuljudske odnose.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije