Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju: Federalno ministarstvo rada objavilo važno upozorenje

2
Radiosarajevo.ba
Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju: Federalno ministarstvo rada objavilo važno upozorenje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Radnici / Ilustracija

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u povodu skorog početka računanja ljetnog vremena obavještava javnost da je u skladu sa Zakonom o računanju vremena (Sl. novine FBiH br.24/97 i 50/03) propisano da ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u mjesecu martu i to tako što će se u nedjelju, 31. marta 2024. godine, pomjeranjem sata za 60 minuta unaprijed vrijeme u 02:00 sata računati kao 03:00 sata.

U saopćenju se navodi i važnost pridržavanja standarda sigurnosti i zaštite na radu, posebno u ljetnoj sezoni kada se susrećemo s različitim izazovima. Visoke temperature, izloženost suncu i povećana aktivnost na otvorenom mogu predstavljati rizik za zdravlje radnika.

Stoga, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike poziva sve poslodavce da na vrijeme poduzmu sve potrebne mjere kako bi osigurali sigurne i zdrave uslove rada za svoje zaposlene tokom ljetnih mjeseci.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Ovo uključuje pružanje adekvatne zaštite od vrućine, redovne pauze za odmor i hidrataciju, kao i prilagođavanje radnog rasporeda kako bi se izbjeglo izlaganje najvećim vrućinama tokom ljetnih dana.

Svjesni smo da ljetna sezona donosi sa sobom povećanu aktivnost u određenim sektorima, poput turizma, poljoprivrede i građevinarstva. Stoga pozivamo i radnike da budu posebno oprezni i da se pridržavaju propisanih sigurnosnih mjera kako bi zaštitili svoje zdravlje i dobrobit.

Znate li zašto postoji ljetno računanje vremena?

Znate li zašto postoji ljetno računanje vremena?

U skladu s navedenim, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike će nastaviti pratiti poštivanje zakonskih propisa o zaštiti na radu, te sarađivati sa relevantnim institucijama kako bi se pojačala sigurnost i zaštita na radu svih radnika, navodi se u saopćenju resornog ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije