Jeftin trik koji će vam spasiti kućno cvijeće: Rješava jedan od najčešćih problema

0
Radiosarajevo.ba
Jeftin trik koji će vam spasiti kućno cvijeće: Rješava jedan od najčešćih problema
Foto: Instagram / Kako spasiti biljku koju smo previše zalili?

Pretjerano zalijevanje biljaka jedan je od najčešćih krivaca za njihovo "umiranje", kažu stručnjaci.

Nije uvijek lako shvatiti koliko koje cvijeće treba da zalivate, ali stručnjak za baštovanstvo Alfred Palomares ima jednostavno i jeftino rješenje.

"Da bi biljka lijepo 'radila', ključno je da shvatite kakvu tačno njegu treba da joj pružite, koliko da je zalijevate, ali i da joj obezbijedite dobru drenažu", kaže Palomares.

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Njegov savjet za one koji nisu baš iskusni u njezi cvijeća je da obrate pažnju na znake truljenja korijena, što je posljedica pretjeranog zalivanja: "Ako novi ili stari listovi otpadaju sa biljke i zelene su, braon ili žute boje, zemlja počinje da se osjeća na miris truleži, velike su šanse da je biljka previše zalivana".

Ukoliko se to i desi, nije sve izgubljeno, jedan običan sunđer bi mogao da spase stvar! Savjet ovog stručnjaka za baštovanstvo je da spužvu za suđe stavite na dno saksije, kako biste spasili biljku kojoj je korijen počeo da truli. Dakle, pažljivo izvadite biljku iz saksije, prospite višak vode ako ga ima, stavite spužvu na dno, pa odozgo zemlju i opet posadite biljku.

Stručnjak objašnjava da će spužvica spasiti stvar tako što će upiti višak vode, i obezbijediti više vazduha koji će kružiti po saksiji. Palomares savjetuje da obratite pažnju na veličinu spužvice koji kupujete, jer ukoliko je saksija velika, a sunđer mali, korijen vremenom može da raste oko i kroz sunđera. Naravno, spužvicu uvijek možete da isiječete i oblikujete prema saksiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije