Jednostavno i ukusno: Sočan i kremast kesten pire napravite sami

0
Radiosarajevo.ba
Jednostavno i ukusno: Sočan i kremast kesten pire napravite sami
Foto: Instagram / Sočan i kremast kesten pire napravite sami

Kesteni su ukusni i hranjivi, bogati mineralima i vitaminima, a osim u kuhanoj i pečenoj verziji, volimo ih jesti u desertima.

Mnogima omiljena jesenska slastica upravo je kesten pire – mekana i sočna krema nerijetko upotpunjena šlagom. Osim što ga možete jesti samog, kesten pire se može iskorititi i za pripremu raznih drugih kolača, torti, ali i slanih jela.

Stoga je dobro znati kako ga brzo napraviti, a da bude jednako ukusan kao i onaj iz vaše omiljene slastičarnice.

Laganog, aromatičnog okusa i sočne teksture, nije ni čudo da je ova slastica mnogima sinonim ukusne jesenske hrane, piše Jolie.hr.

Ono što treba znati prije no što se odvažite na pripremu kesten pirea je to da je pri njegovoj pripremi najzahtjevniji dio zarezivanje i kasnije guljenje kestena. Ovaj dugotrajni postupak najbolje je podijeliti na više ruku, tj. osoba, pa će i priprema biti brža.

Sigurni smo da će svi voljno prionuti pripremi, osobito kada se sjete kombinacije okusa čokolada, kestena i šlaga koja je karakteristična za ovaj recept.

Sastojci:

1 kg neočišćenih kestena (600 g očišćenih)
200 ml vode
70 grama šećera
50 ml ruma
15 ml arome vanilije
300 ml vrhnja za šlag
narezana čokolada

Postupak pripreme:

Kestene zarežite nožićem oko 1 mm dubine i stavljajte u posudu u kojoj će se kuhati. Nalijte hladne vode tek toliko da prekrije kestene, malo posolite vodu i stavite da se kuha u kipućoj vodi 15 do 20 minuta. Zatim procijedite vodu, a kestene izvadite iz kore kad se malo ohlade.

Usipajte zatim vodu u posudu na štednjaku i dodajte joj šećer. Miješajte sve skupa dok se šećer ne rastopi, a zatim ulijte još i rum i aromu vanilije. Kada sve zakuha, kuhajte još 3 minute.

U blender stavite očišćene kestene i sameljite ih te im zatim dodajte tekućine po potrebi da se dobije kremasta smjesa, ali pazite da ne postane prerijetka.

Dobivenu kremu protisnite kroz pasirku i u obliku rezanaca poslužite u zdjelice ili čašice. Sve ukrasite šlagom i narezanom čokoladom te prije posluživanja dobro ohladite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije