Jednostavnije od vijagre: Uz pravu ishranu nema impotencije

Radiosarajevo.ba
Jednostavnije od vijagre: Uz pravu ishranu nema impotencije
Foto: Unsplash.com / Veza je tihi ritam ljubavi i brige

Držanje mediteranske dijete daje muškarcima najveće šanse za održavanje seksualnog života i u poodmakloj dobi, otkriva istraživanje Europskog udruženja kardiologa prezentirano u Minhenu. Konzumacija maslinova ulja, povrća, voća, ribe i graha smanjuje rizik od erektilne disfunkcije za čak 40 posto, otkrili su naučnici.

Ovo saznanje navodi da zdrava prehrana u srednjim godinama osigurava aktivan seksualni život bez Viagre i drugih stimulansa u 60-ima i 70-ima. Stručnjaci s atenskog univerziteta vjeruju kako je ključ u maslinovom ulju jer su muškarci koji su trošili barem devet kašika sedmično imali puno manje problema s potencijom. U sklopu studije, proučavali su 670 volontera prosječne dobi od 67 godina.

Pored maslinovog ulja, otkrili su da su zaštićeniji oni muškarci čija je prehrana obuhvatala oko 13 porcija povrća sedmično, šest komada voća, tri porcije ribe te dvije porcije graha. Naučnici vjeruju kako takva dijeta pomaže muškarcima održati zdravo srce i protočne krvne žile, što onda rezultira dobrom cirkulacijom, između ostalog i u prepone.

Muškarci koji su se držali preporučene prehrane također su imali višu razinu testosterona jer su imali nižu razinu tjelesne masnoće, koja utječe na hormone. “Viagra nije trajno rješenje, ona djeluje trenutno da možete izdržati jedan seks. Ovo, s druge strane, omogućuje muškarcima zadržavanje seksualne moći bez lijekova”, rekla je voditeljica istraživanja Christina Chrysohoou za Daily Mail.

Zabrinjavajuće je to što je muškarcima jednostavnije uzeti pilulu nego promijeniti životni stil. Erektilna disfunkcija pogađa 52 posto muškaraca između 40. i 70. godine života. Otkad se sredstva za potenciju mogu kupiti bez recepta, prodaja je nenormalno porasla, i to za 60 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije