Najjednostavni kolač koji će uvijek podsjećati na majke

Radiosarajevo.ba
Najjednostavni kolač koji će uvijek podsjećati na majke
Svima nam sigurno najljepše mirišu kolači koje pravi naša majka, nana, sestra...

Takva je i nutma, ili kako neko zove patišpanja, neko bučma. Nekad prelivena agdom, nekada suha – ali uvijek bi nestala brže nego što se pojavila.

Pa, napravite i vi sami, potrebno vam je:

– 5 jaja
– 5 kašika šećera
– 5 kašika brašna
– 1 kesica praška za pecivo

Za agdu:

– 300 g šećera
– 200 ml vode
– 2 kriške limuna

Kako se priprema?

Od pet jaja odvojiti žumance i bjelance. Bjelance umutiti u čvrst snijeg, a žumancima dodati šećer i dobro umutiti.

Spojiti žumance i bjelance i izmiješati. U drugoj posudi promiješati brašno i prašak za pecivo. Muteći mikserom, postepeno dodavati brašno jajima.

Smjesu izliti u nauljenu tepsiju veličine 20 x 35 cm. Peći na 180 stepeni dok patišpanja ne porumeni, oko 15 minuta.

Kada je pečena, ostaviti da se malo ohladi i pripremiti agdu. U šerpi promiješati vodu i šećer, staviti da se kuha.

Kada prokuha, urezati dvije kriške limuna i kuhati 10 minuta na laganoj temperaturi. Vrelu agdu polako i ravnomjerno sipati preko hladne patišpanje.

Ostaviti oko 45 minuta da patišpanja lijepo upije agdu, pa rezati na kocke i posluživati, piše na Coolinariki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije