Jednostavna metoda čišćenja masnih plinskih poklopaca sa šporeta oduševit će vas

0
Radiosarajevo.ba
Jednostavna metoda čišćenja masnih plinskih poklopaca sa šporeta oduševit će vas
Foto: Pixabay / Ilustracija

Plinski poklopci na šporetu zaprljaju se nevjerojatnom lakoćom. Budući da su uvijek u dodiru s plamenom i hranom, nije rijetkost pronaći ih prekrivene raznim umacima.

Ponekad se čini da je nemoguće ukloniti mrlje i potpuno ih očistiti, ali ova metoda odmastit će ih bez napora,prenosi Granny Tricks.

Ocat

Kao što dobro znate, ocat je odličan saveznik u cijelom domu, a posebno u kuhinji. Sve više i više ljudi ga odabire kao prirodni odmašćivač kako bi čelični elementi, uključujući ploču za kuhanje i sudoper, ponovno izgledali kao novi. Dakle, savršen je i za kuhala i plinske poklopce, pa da vidimo kako ga trebate odmah upotrijebiti.

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Morat ćete napuniti lonac s vrlo vrućom vodom i zatim uliti 1 šolju octa, zatim potopiti plinske poklopce i ostaviti najmanje 2 sata s poklopcem kako se toplina ne bi raspršila. Zatim uklonite sve pazeći da ne zagori i odmastite spužvicom namočenom u ocat kako biste uklonili ostale mrlje. Isperite ih i bit će kao novi.

Limunska kiselina

Sada prijeđimo na limunsku kiselinu, koja je fantastična za uklanjanje kamenca i najtvrdokornijih mrlja. Zapravo, govorimo o proizvodu prirodno dobivenom iz citrusa koji je u stanju ukloniti tvrdokorne mrlje od kamenca. Da biste ga koristili, morat ćete otopiti 5 grama proizvoda u 1 litru vruće vode, zatim sve uliti u lonac i dodati poklopce. Pričekajte nekoliko sati, zatim isperite i uklonite preostale mrlje spužvicom.

Sol

Sol nije dragocjena samo za to da jela budu ukusna, već i za temeljito čišćenje pojedinih dijelova kuće. U lonac s vodom stavite 1 šolju soli i otopite je tako što ćete je staviti na šporet kao da ćete kuhati. Kada se otopi, isključite vatru i dodajte poklopce, pokrijte i ostavite da odstoji nekoliko sati. Zatim uklonite elemente i temeljito ih isperite.

Sapun za veš

Za kraj, pogledajmo jedan nanin trik o kojem često ne razmišljamo. Iako se sapun za veš uglavnom koristi za pranje odjeće, ne znaju svi da je dragocjen i u kuhinji, posebno za poklopce.

Ono što trebate učiniti je rastopiti malu kuglicu sapuna na spužvu i prijeći njome preko ovih predmeta, temeljito ih odmastivši. Zatim ih, bez ispiranja, stavite u lonac s vrućom vodom i ostavite tako nekoliko sati. Nakon toga temeljito isperite kako biste uklonili mrlje i ostatke sapuna, bit će kao novi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije