Znate li da bakterije mogu ostati i na svježe opranim peškirima? Uz ova pravila će biti čisti

1
Radiosarajevo.ba
Znate li da bakterije mogu ostati i na svježe opranim peškirima? Uz ova pravila će biti čisti
Foto: Pixabay / Ilustracija

Stručnjak za pranje veša Allen Civlak razotkrio je uobičajene mitove o čišćenju te je savjetovao što biste trebali učiniti umjesto toga, a otkrio je i kako pravilno prati peškire kako bi ostali mekani.

Čak i svježe oprani peškiri mogu sadržavati 190.000 bakterija, a taj broj se penje na 17 miliona nakon samo jednog dana korištenja. Zato biste za čišće i dugotrajnije peškire trebali poslušati savjete stručnjaka Allena.

Prosječni peškir traje od dvije do pet godina. Njegov vijek trajanja zavisi od kvaliteti, koliko često se koristi i kako se održava. Ali, ako peškire perete kako kažu stručnjaci, tada ćete moći duže uživati ​​u njihovoj mekoći.

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

Mit 1: Peškiri trebaju samo hladnu vodu

Iako je hladna voda odlična za neke materijale, nije najbolja opcija za peškire. To je zato što ćete trebati topliju vodu da ubijete gadne bakterije koje vrebaju na njima.

Trikovi za mekše peškire: Kako očuvati nježnost i spriječiti grubost u svakodnevnoj upotrebi

Trikovi za mekše peškire: Kako očuvati nježnost i spriječiti grubost u svakodnevnoj upotrebi

"Važno je provjeriti naljepnicu za pranje svakog peškira za preporuke o temperaturi jer one mogu varirati. Vruća voda, obično oko 60 °C, učinkovitija je u ubijanju bakterija i uklanjanju masnoća s tijela zarobljenih u vlaknima peškira", rekao je stručnjak Allen.

"Kako biste izbjegli oštećenje vlakana, odlučite se za srednju postavku toplote ili ciklus pranja tokom sušenja. Operite svoje peškire na vrućem programu veš mašine  s bijelim octom svakih nekoliko mjeseci kako biste uklonili naslage deterdženta i zadržali miris svježine", dodao je.

Mit 2: Više deterdženta znači čišće peškire

"To je velika zabluda! Višak deterdženta može uništiti peškire te će za sobom ostaviti talog koji ih čini krutima i manje upijajućima. Kako bi vaši peškiri bili pahuljasti i mekani, koristite deterdžent visoke učinkovitosti i pridržavajte se njegovih uputa", objasnio je stručnjak.

Mit 3: Omekšivač čini peškire pahuljastima

"Omekšivač može izgledati kao dobar dodatak vašoj rutini pranja veša, ali on u stvari oblaže vlakna peškira te tako smanjuje njihovu sposobnost upijanja tokom vremena. Preskočite omekšivač i prihvatite prirodnu teksturu čistih peškira. Za dodatnu lepršavost, dodajte pola šoljice bijelog octa u ciklus ispiranja" rekao je Allen.

Mit 4: Peškiri mogu čekati u korpi za prljav veš

"Vlažni peškiri su leglo bakterija i plijesni. Uvijek objesite svoje peškire da se potpuno osuše nakon svake upotrebe prije nego što ih bacite u korpu. Protresite peškire odmah nakon što se suše kako bi bili što pahuljasti", istakao je stručnjak.

Mit 5: Pranje peškira uz sve ostalo je u redu

"Peškiri mogu zadržati dlačice s druge odjeće, zato je najbolje prati ih sa sličnim predmetima kao što su prostirke za kupanje ili krpe za pranje kako biste smanjili prijenos dlačica.

Uvijek razdvojite peškire različitih boja prije pranja kako biste spriječili prenošenje boje i izbjegavajte pranje bijelih peškira s peškirima u boji kako biste zadržali njihovu bjelinu", savjetovao je stručnjak.

Mit 6: Nove ručnike možete koristiti odmah

Kao i odjeću, peškire uvijek trebate oprati prije upotrebe. Iako je primamljivo uskočiti pod tuš čim dođete kući i upotrijebiti nove ručnike, nemojte.

"Pranje novih peškira prije prve upotrebe jednostavan je način da produžite njihov životni vijek i osigurate da su čisti i sigurni. Brzo pranje pomaže ukloniti sve hemijske ostatke i omekšati tkaninu", rekao je Allen.

Mit 7: Peškire treba sušiti na radijatorima

"Izbjegavajte sušenje peškira na radijatorima jer tako mogu postiti tvrdi. Umjesto toga, stavite ih u mašinu za sušenje na ciklus bez zagrijavanja kako bi se vlakna raspršila. Ako imate opciju, sušenja vani, to je najbolji način da održite njihovu lepršavost i svježinu", kazao je stručnjak.

Odličan trik: U veš mašinu dodajte ova dva jeftina sastojka i peškiri će vam biti kao novi

Odličan trik: U veš mašinu dodajte ova dva jeftina sastojka i peškiri će vam biti kao novi

"Uvijek provjerite jesu li ručnici potpuno suhi prije nego što ih savijete ili smotate kako bi zadržali svoju teksturu", istaknuo je.

Mit 8: Peškiri traju vječno

"Visokokvalitetni peškiri izrađeni od materijala poput pamuka ili bambusa mogu trajati nekoliko godina uz pravilnu njegu, ali ni oni neće trajati zauvijek. S vremenom svi peškiri gube sposobnost upijanja. Ako postanu kruti, tanki i ne upijaju toliko, vrijeme je da ih zamijenite i osvježite svoju kolekciju", savjetovao je Allen, javlja Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije