Jednostavan način kako da rashladite kuću i lakše zaspite

0
Radiosarajevo.ba
Jednostavan način kako da rashladite kuću i lakše zaspite
Foto: 24 sata / Spavanje/Ilustracija

Posljednjih dana proljeća živa u termometru prešla je 30. podiok, najavljujući dugo i vrelo ljeto. Ako je suditi prema prognozi meteorologa, narednih dana očekuju se izuzetno visoke temperature.

Kad krene toplotni val, gotovo je nemoguće preživjeti u zatvorenom prostoru bez klima-uređaja. Ali, s druge strane, ako je on konstantno uključen, osim visokog računa za struju možete imati problema i s ukočenim leđima ili prehladom.

Da vam se to ne bi desilo, stručnjaci savjetuju da pokušate primijeniti neke od trikova za rashlađivanje koji daju dobre rezultate. Za početak, koristite termofor. Mnogi su navikli da u termofor sipaju toplu vodu i tako se griju tokom zime. Ali, termofor može da pomogne i u rashlađivanju.

Sipajte hladnu vodu u termofor, pa ga stavite na nekoliko sati u frižider ili, još bolje, u zamrzivač. Neposredo prije nego što ćete leći u krevet uzmite rashlađeni termofor i stavite ga na donji dio dušeka, tamo gdje će vam biti stopala kad legnete.

Iako je mnogima navika da svakog jutra, čim se probude, širom otvore prozore kako bi pustili svjež zrak u kuću, stručnjaci savjetuju da to ne radite prečesto.

Mnogi nerijetko prozore ostavljaju otvorenim tokom cijelog dana, posebno ukoliko žive u višespratnicama. Ali, kad naiđe toplotni udar, nema ništa gore od takvog poteza, jer, vruć zrak će se "useliti" u kuću ili stan, pa će vaša kuća biti vrela poput rerne.

Zato je bolja opcija da tokom dana prozori budu zatvoreni, zavjese navučene, a roletne spuštene. Navečer možete da podignete roletne i otvorite prozore, kao i vrata, to će napraviti promahu i osvježiti prostor.

Poredajte biljke i posude s hladnom vodom. Ovaj prijedlog će vam vjerovatno djelovati neobično, ali oni koji su ga isprobali kažu da ima efekta u hlađenju doma.

U nekoliko posuda naspite kockice leda ili hladnu vodu, pa ih strateški rasporedite po svim prostorijama, s akcentom na dnevnu i spavaću sobu. Pored toga što zrak neće biti suh, bit će vam prijatnije da zaspite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije