Jedna i vrijedna: Ovu posudu morate imati u kuhinji

Radiosarajevo.ba
Jedna i vrijedna: Ovu posudu morate imati u kuhinji
Ako zbog manjka vremena jednostavno ne stiže da baš svaki dan ima skuhan ručak možda bi trebalo da razmislite o tome da investirate u dobar ekspres lonac.

Većina zazire od ovog komada posuđa iz straha „da nešto ne krene po zlu“, ovo je nekoliko više nego dobrih razloga zašto bi ipak trebalo da razmotrite da ga nabavite u svoju kuhinju.

Kad pomislite na ekspres lonac prvo na pamet padnu razne nezgode za koje ste čuli vjerovatno dok ste još bili mali, na eksplozije i posljedice istih.

Današnji, moderniji ekspres lonci proizvode na nešto drugačiji način, kvalitetniji su i mnogo sigurniji za upotrebu. Važno je da ne štedite kod kupovine ove posude i da odaberete model koji će zadovoljiti sve vaše potrebe.

Sasvim je sigurno da se ovakav tip posuda najviše koristi za jela kojima je potrebno nešto duže kuhanje ili dinstanje, a neke delikatnije namirnice poput ribe ili nježnog povrća nipošto ne bi trebalo pripremati u njemu. Ako baš želite pripremati riblji paprikaš onda bi bilo dobro da prvo dinstate povrće, a ribu dodate pred sami kraj kuhanja da se ne bi raspala.

Isto tako treba da budete posebno pažljivi kad su u pitanju recepti i vrijeme kuhanja. Birajte recepte koji su namijenjeni baš za pripremu u ekspres loncu, a vrijeme kuhanja mjerite od trenutka kada lonac dostigne određeni nivo pritiska. U tom trenutku je preporučljivo sniziti tempraturu i ostaviti da se jelo lagano krčka.

Važno je zapamtiti da ekspres lonac nije namijenjen za prženje i da biste pripremali hranu u njemu mora biti najmanje dva centimetra tečnosti, ali tečnost ne smije da prelazi polovinu lonca.

Isto tako tečnost za vrijeme kuhanja ne isprava pa ako želite da reducirate, moraćete dići poklopac da se tečnost ukuha.

Štedi novac!

Razlog zbog kojeg ćete sigurno uzeti u obzir kupovinu ovog lonca je sigurno ušteda novca, koja je značajna. Glavni razlog tome je što se hrana u ekspres loncu kuha za dvije trećine kraće nego u standardnim posudama, piše Kućica.net.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije