Moderni industrijski dizajn: Stil koji intrigira

Radiosarajevo.ba
Moderni industrijski dizajn: Stil koji intrigira
Iako više ne predstavlja novost, moderni industrijski dizajn enterijera još uvijek intrigira dizajnere i korisnike jer otkriva i naglašava ono što drugi stilovi nastoje pokriti, kako bi se postigao pomalo sirovi, oštar dojam.

Naročito se izlažu i naglašavaju strukturalni elementi, čime se postiže utisak jedne suvisle chic „nedovršenosti“, piše Impressive Interior Design, prenosi Patria.

Prostrane prostorije tavanskih stanova ili napuštenih komercijalnih prostora u kojima žive parovi ili cimeri, kakve vidimo u filmovima, sada doživljavaju transformaciju i u stvarnom životu, ne gubeći pritom svoj osnovni izgled. Industrijski dizajn promovira otvoreni koncept življenja pri čemu namještaj i asesoari definiraju prostor i svrhu.

Pretvorba starih i napuštenih skladišta, tvorničkih hala ili skladišta u prostor za življenje, koja je vjerovatno nekada ranije potekla iz puke potrebe, danas je trend koji se kontinuirano obnavlja i obogaćuje varijacijama na temu.

To su susreti sirovog sa rafiniranim, svedenog i modernog sa starinskim i klasičnim. Iako na prvi pogled može djelovati minimalistički, kombiniranjem metalnih finiša visokog sjaja sa rustičnim ili starinskim komodama ili namještajem, možete postići dramatičniji izgled.

Vidljivi strukturalni i mehanički elementi

Definiciju industrijskog dizajna nalazimo na plafonu: ogoljene grede, vidljive cijevi pridodaju vizualnoj dimenziji. Ovo je zasigurno najznačajnija i najhrabrija karakteristika, takoreći potpis industrijskog dizajna. Osim što ćete uštedjeti, zadržavanjem greda i cijevi na visokim stropovima, donekle ćete očuvati i historiju zgrade.

Igra metala i drveta

Napola obrađeno drvo i glatki, sjajni metal se začuđujuće dobro slažu. Treba pokušati sa željezom visokog sjaja ili kromiranim akcentima u kuhinji ili za rasvjetu.

Boje

Za velike, otvorene industrijske prostore najčešće se koriste tople, neutralne boje koje daju toplinu prostoru koji bi inače mogao djelovati suviše hladno zbog prisustva metalnih cijevi.

Zidovi

Većina prostora koji se pretvaraju u stambene ili poslovne prostore uz pomoć industrijskog dizajna, već dolaze sa zidovima od cigle ili betona koji su sami po sebi odlični predstavnici ovog stila. Utoliko nema potrebe da se tretiraju osim u slučaju da ne izgledaju dovoljno sirovo.

Podovi

Poliranjem betonskih podova će se najlakše očuvati industrijski dojam, što je ujedno i praktična i ekonomična opcija. Ako je ipak neophodno „utopliti“ prostor, kameni ili drveni pod će poslužiti svrsi jer su se pokazali pogodnim varijacijama u ovoj vrsti dizajna.

Rasvjeta

Dizajneri rasvjetnih tijela se sve više oslanjaju na industrijski stil, te podne i viseće lampe i reflektore možete naći i u našim prodavnicama rasvjete. Za njih je karakterističan metalni finiš katkad spojen sa starinskim „vintage“ visećim elementima.

Dekor

Sirov i hladan izgled tvrdih strukturalnih elemenata balansira se plišanim sofama sa razbacanim jastucima i šarenim orijentalnim ćilimima.

Sobne biljke također daruju neophodnu toplinu savremenom industrijskom dizajnu. Formula je – što veće, to bolje – jer bi se u protivnom izgubile u velikom prostoru.

Spremni za promjenu

Ako ste zaintrigirani i spremni da pokušate, najbolje je započeti sa praznim prostorom kao praznim slikarskim platnom.

Međutim, ako prvo želite „osjetiti puls“, pokušajte tako što ćete uvesti jedan ili dva prepozantljiva elementa ovog stila. Na primjer, tretirajte kamin ili samo jedan zid, dok ostatak prostorije ostaje isti. Tako ćete dobiti moderni industrijski dom.

Beton je također zahvalan i ekonomičan izbor. Možete ga polirati do visokog sjaja ili ostaviti mat i nedovršen za rustičan dojam. Može se koristiti za podove, kade, slivnike, kamine i sl.

Industrijske elemente možete kombinirati sa elegantnim metalnim finiširanjem čime postižete poliran i savremen izgled.

Rustičan ton se postiže korištenjem drveta bogate teksture i starinskim asesoarima kojim se oponira industrijskoj hladnoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije