Jedete li patlidžan? Evo šta biste trebali znati o ovom povrću

0
Radiosarajevo.ba
Jedete li patlidžan? Evo šta biste trebali znati o ovom povrću
Pixabay / Ilustracija

Patlidžan je često zanemareno, ali vrlo hranjivo povrće koje donosi brojne zdravstvene koristi.

Bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima, a posebno pomaže u snižavanju lošeg holesterola (LDL) zahvaljujući rastvorljivim vlaknima koja smanjuju njegovu apsorpciju u probavnom sistemu.

Također, patlidžan je dobar izvor snažnog antioksidansa nasunina, koji štiti ćelije od oštećenja i upala, čime doprinosi prevenciji hroničnih bolesti poput raka i srčanih oboljenja.

Zbog nesreće kod Vijećnice, saobraćaj bio u kolapsu: Stvorile se gužve, ali tramvaji opet voze

Zbog nesreće kod Vijećnice, saobraćaj bio u kolapsu: Stvorile se gužve, ali tramvaji opet voze

Zahvaljujući niskoj kalorijskoj vrijednosti i visokom sadržaju vlakana i vode, patlidžan pomaže u kontroli tjelesne težine jer povećava osjećaj sitosti. Vlakna iz patlidžana podržavaju zdravlje probavnog sistema, regulišu probavu i podstiču rast korisnih bakterija u crijevima.

Također, kalijum u patlidžanu pomaže u održavanju krvnog pritiska i zdravlja srca, dok njegova diuretička svojstva olakšavaju izbacivanje viška tečnosti i toksina iz organizma, čime štite bubrege i jetru.

Redovna konzumacija patlidžana odličan je izbor za očuvanje opšteg zdravlja i vitalnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije