Iznenadit ćete se: Evo šta znači bijeli sloj na površini meda

0
Radiosarajevo.ba
Iznenadit ćete se: Evo šta znači bijeli sloj na površini meda
Foto: Pexels / Med

Prilikom otvaranja tegle sa medom, ponekad možemo primijetiti bijeli premaz na njenoj površini. Njegovo prisustvo može biti uznemirujuće. Da li treba izbjegavati ovakav med?

Počnimo razbijanjem nekoliko mitova. Delaminacija meda nije negativan znak njegovog kvaliteta, niti je znak da se proizvod kvari. Također nije tačno da je bijeli premaz na medu rezultat dodavanja skroba, šećera ili drugih aditiva u njega.

Ovaj bijeli sloj nije štetan. Štaviše, njegov izgled je potpuno prirodan proces i nema potrebe da se plašite da jedete takav med.

Influenserica rođena u Sarajevu oduševila crveni tepih Venecije: Njen izgled naišao na pohvale

Influenserica rođena u Sarajevu oduševila crveni tepih Venecije: Njen izgled naišao na pohvale

Bacanje takve tegle je greška, a prisustvo bijelog premaza ili čak pjene nije nedostatak proizvoda.
Bijeli premaz na površini meda je jednostavno glukoza koja se prirodno nalazi u njemu, a koja se vremenom kristališe. S druge strane, "pjena" nastaje usljed izlaska vazdušnih mjehurića, koji su tokom procesa proizvodnje zatvoreni u med.

Takav sediment također može biti pokazatelj prisustva kvasca, ali to također nije razlog za zabrinutost. Naprotiv.

Kod visokoglukoznog meda može se vidjeti da se na površini meda i duž bokova posude u kojoj se nalazi pojavljuju bijeli cvjetovi, koji se vremenom povećavaju. Ovo je dokaz da se kvasci hrane, jedu fruktozu i ostavljaju neku vrstu pjene glukoze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije