Izgrebale su vam se sunčane naočale? Evo kako ih možete spasiti

Radiosarajevo.ba
Izgrebale su vam se sunčane naočale? Evo kako ih možete spasiti
Foto: Pixabay / Ilustracija

Često imamo omiljene sunčane naočale, koje, kao i sve drugo, imaju svoj rok trajanja.

Prva od loših stvari koje im se dogode, najčešće jesu ogrebotine na staklima, no to još nije razlog da bacimo naočale. 

Nije dobro biti na suncu bez zaštite koju očima pružaju sunčane naočale, ali, ne možemo se ne zapitati hoće li nam one ogrebotine i crtice očima više štetiti nego koristiti?

Rješenje je negdje između.

Kažu da svojim naočalama možemo produljiti "rok trajanja" tako da sami uklonimo ogrebotine. Možda stakla neće biti savršena, ali valja pokušati, piše Miss7

Šta vam treba?

Najvažniji pomoćnik u tom poslu je obična zubna pasta. Zvuči neobično, ali ovaj čudesni proizvod trebao bi ukloniti ogrebotine sa stakla. Pri tom ipak valja pripaziti da to bude pasta za zube bez sastojaka za izbjeljivanje, da nema abrazivna svojstva te da nije u obliku gela. Osim zubne paste trebat će ti samo krpica od mikrovlakana i zdjelica s mlakom vodom dovoljno velika da u nju stanu naočale.

Kako čistiti?

Prvo, stakla treba potpuno očistiti krpicom. Zatim, na prst staviti malu količinu paste, ne više no što je veliko zrno graška. Razmazati je na vanjsku stranu stakla i trljati otprilike 5 minuta. Ponoviti i na drugom staklu. Zatim naočale staviti u posudu s mlakom vodom i dobro isprati ostatke zubne paste. Osušite naočale krpicom i pogledajte kroz njih. Ogrebotine bi trebale sasvim nestati!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije