Izgorjeli ste na suncu: Evo kako liječiti kožu

3
Radiosarajevo.ba
Izgorjeli ste na suncu: Evo kako liječiti kožu
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Iako odlično znamo da su kreme sa zaštitnim faktorom obavezne i da sunce treba izbjegavati kad je najjače, dešava se da ponekad izgorimo.

Bilo da ste u gradu ili na moru, postoje neka kućna rješenja koja će umiriti vašu kožu i pomoći joj da se brže regeneriše.

Hladna voda

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Opekotine od sunca su u suštini zapaljenje kože. Jedan od najlakših načina za liječenje jeste hlađenje pogođenog područja. Efikasan način da odmah pomognete opekotinama, čak i dok ste još napolju, jeste da skočite u vodu, bilo da je u pitanju more, jezero ili potok. Budite oprezni sa bazenima jer hlorisana voda može još više iritirati kožu. Takođe treba izbjegavati direktno nanošenje leda. Iako može izgledati privlačno kada vam koža gori, to bi zapravo moglo da nanese još više štete vašoj izuzetno osjetljivoj koži, opečenoj od sunca.

Možete pokušati da uđete u kadu da biste rashladili i umirili kožu.

Soda bikarbona i ovas

Ubacite nekoliko supenih kašika sode bikarbone u kadu punu hladne vode, ostanite u kadi oko 20 minuta i vaša koža će se umiriti. Dodavanje šolje ovsa u kadu takođe smiruje iritaciju i pomaže koži da zadrži prirodnu vlagu.

Ne trljajte kožu, ni u kadi ni tokom izlaska, samo blago tapkajte peškirom.

Aloja vera

Ako u svojoj kući nemate aloja veru, bilo bi dobro da je nabavite. Gel koji se nalazi u ovoj sočnoj biljci se vijekovima koristi za razne bolesti, od stomačnih tegoba do infekcija bubrega. Odvajanje komada biljke i nanošenje gela direktno na kožu pruža trenutno, umirujuće olakšanje od opekotina od sunca. Ako ne možete na nađete biljku, probajte gel koji sadrži 100 posto aloje vere koji možete naći u većini apoteka.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice može da umiri vaš duh ali takože može da umiri kožu opečenu suncem. Skuvajte čaj kao i obično i ostavite da se ohladi. Kada je spreman, namočite ga u krpu i nanesite na zahvaćeno područje.

Ako ste alergični na polen, ne bi trebalo da koristite ovaj tretman je on mođe izazvati alergijsku reakciju na vašoj koži.

Nosite široku odjeću

Kako se vaša koža sama popravlja, obavezno nosite odjeću koja se ne lijepi za kožu. Vaša koža je najveći organ vašeg tijela, pa je najbolje da joj date malo prostora da diše dok se liječi od traume zvane, opekotina od sunca. Prirodna vlakna kao što su pamuk ili bambus, predstavljaju najbolje obloge za opekotine.

Pijte mnogo vode

Kako se vaša koža bori sa oštećenjem od sunčevih zraka, potrebna joj je vlaga koju je izgubilla tokom boravka na suncu. Ako već ne pijete osam čaša vode dnevno, gadna opekotina od sunca trebala bi biti dovoljan razlog da počnete.

Ne zaboravite na hidratantnu kremu

Jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite da spriječite ljuštenje kože ili da ga bar svedete na minimum, jeste da redovno nanosite hidratantnu kremu na zahvaćena područja. Koristite hidratantnu kremu bez mirisa i boja (za osetljivu kožu) da biste iritaciju sveli na minimum.

Ukoliko su opekotine previše bolne, možete uzeti malo ibuprofena. Takođe bi trebalo da budete pokriveni slijedeći put kada izađete napolje kako vaša opekotina ne bi bilo izložena još većem suncu. Obavezno pozovite doktora ako opekotine od sunca izazivaju groznicu ili ako pokazujete znakove dehidracije. I zapamtite, najlakši način za liječenje opekotina od sunca je njegovo izbjegavanje.

Kiselo ili slatko mlijeko

Vjerovatno najpoznatiji i najstariji narodni lijek za opekotine od sunca jeste mlijeko, bilo da je kiselo ili slatko. Važi i za jedan od najefikasnijih načina za smanjivanje crvenila nakon sunčanja, a njegova tajna je u tome što mliječni proteini stvaraju zaštitni sloj na iziritiranoj koži, koju istovremeno i rashlađuju, piše Nova.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije