Izbjegavajte ove modne greške koje svi činimo, a nismo ni svjesni

0
Radiosarajevo.ba
Izbjegavajte ove modne greške koje svi činimo, a nismo ni svjesni
Foto: Weardore / Modna dizajnerica Behida Dolić i njene kreacije

Modna osviještenost danas je nešto o čemu bi svako u nekoj mjeri trebao voditi računa. Od brige o odjeći i njenoj kvaliteti do skladištenja iste. U nastavku saznajte kako čuvati odjeću što kvalitetnijom i dugoročno nosivom izbjegavajući ove modne greške.

Provjerite nove kapute i blejzere

Posljednjih mjeseci, mnogi su dodali novi kaput ili blejzer u svoju kolekciju, ali moguće je da nesvjesno čine ozbiljnu modnu grešku. Gotovo svaki kaput, pa čak i neki blejzeri, imaju šav na stražnjem dijelu poznatom kao "rep", a često su i džepovi zašiveni iz sigurnosnih razloga. Nakon kupovine potrebno je makazama odstraniti šavove na repu kaputa i džepovima. Ako se radi o blejzeru ili sakou, preporučuje se izbjegavati rezanje šavova na džepovima kako bi se sačuvala forma i čvrstoća izgleda.

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Pripazite na metalni zatvarač

Jeste li ikada primijetili male rupice i oštećenja na odjeći nakon pranja? Vjerojatno ste krivicu svalili na kvalitetu brenda. Iako loša kvaliteta odjeće može doprinijeti njezinoj ranjivosti, glavni krivac možda ste ipak vi. Kada perete odjevne komade s metalnim patentnim zatvaračem, poput gornjeg dijela trenerke ili traperica, uvijek kompletno zatvorite patentni zatvarač kako biste spriječili oštećenje ostale odjeće.

Provjerite etiketu

Pažljivo proučavanje etikete ušivene na odjeći je ključno. Na etiketi ćete pronaći važne informacije o proizvodu, uključujući materijal od kojeg je napravljen, te upute za pravilnu njegu i pranje. Osim što vam etiketa pomaže održavati kvalitetu odjeće, također vam olakšava donošenje odluka prilikom kupovine. Ako imate sumnje ili se dvoumite o kvaliteti odjeće, informacije na etiketi, poput postotka kašmira ili vune u pletivu, mogu vam pomoći donijeti odluku.

Vješanje pletiva

Da biste očuvali kvalitetu i dugovječnost svoiji pletenih komada, potrebno je posebno oprezno postupati pri pranju i sušenju. Pletivo, zbog svoje sklonosti brzom širenju i skupljanju, zahtijeva posebnu pažnju prilikom održavanja. Pranje treba obaviti na wool settingu ili niskoj temperaturi, a sušenje nikako ne bi trebalo biti u sušilici. Svježe oprano pletivo ne bi se trebalo vješati, već položiti na ravnu površinu kako bi se izbjeglo rastezanje. Nakon sušenja, izbjegavajte vješanje pletiva na vješalicu kako biste očuvali njegov oblik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije