Iz krompira može izrasti ruža, a evo i kako

2
Radiosarajevo.ba
Iz krompira može izrasti ruža, a evo i kako
Foto: gardeningknowhow.com / Ilustracija

Konačno je vrijeme da razmišljamo o cvijeću, terasama i baštama, a kada se to pomene, ruže su nekako prva asocijacija. Sadnice nisu jeftine, pa probajte ovaj trik.

Razmnožavanje ruža reznicama je mnogo brže i jeftinije od kupovine sadnica ili uzgoja iz sjemena koje je dugotrajno i neizvjesno, naročito za baštovane amatere i one nestrpljive. Na sajtu Agromedia.rs pronašli smo genijalan, a vrlo jednostavan način koji će vam omogućiti da ruže rastu mnogo brže od bilo koje druge metode.

Veoma je lako, svako može da uradi i izrazito je jeftino, a možete tako da proizvedete bezbroj ruža, pod uslovom da poštujete sve navedene korake.

Vildana Bešlija: 'Besplatan gradski prijevoz u KS za prognanike tokom agresije na BiH'

Vildana Bešlija: 'Besplatan gradski prijevoz u KS za prognanike tokom agresije na BiH'

Isijecite razvijen izbojak srednje debljine, tako što ćete donji dio da isječete pod uglom od 45 stepeni, a gornji horzontalno iznad okca.

Dužina izbojka treba da je između 15-20 cm.

Uklonite svo lišće sa isječene stabljike.

Na isječene dijelove stabljike pospite malo cimeta jer on zaceljuje rane.

U krompiru izbušite rupu i ubacite stabljiku ruže.

Posadite krompir direktno u zemljište ili u saksiju.
Redovno zalivajte i đubrite jednom mjesečno.
Da biste reznicu ruže zaštitili od negativnih spoljnih uticaja u prvih nekoliko sedmica možete da stavite na nju isječenu plastičnu flašu od dva litra. Naravno, ne zaboravite da je skinete poslije dvije sedmice kako bi ruža mogla nesmetano da raste i cvjeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije