Istraživanje pokazalo: Život u naseljima prilagođenim za hodanje smanjuje rizik od raka kod žena

0
Radiosarajevo.ba
Istraživanje pokazalo: Život u naseljima prilagođenim za hodanje smanjuje rizik od raka kod žena
Foto: Pixabay / Ilustracija

Novo istraživanje otkriva da žene koje žive u naseljima prilagođenim za šetanje i obavljanje fizičkih aktivnosti, imaju manji rizik dobivanja raka povezanog s pretilošću.

To se posebno odnosi na postmenopauzalni rak dojke, ali i na rak jajnika, rak endometrija i multipli mijelom, piše Živim.

"Ovi rezultati doprinose dokazima kako urbani dizajn utiče na zdravlje i dobrobit starijeg stanovništva. Može se stvoriti kontekst koji potiče hodanje, povećava sveukupnu fizičku aktivnost i smanjuje ovisnost o automobilu, što bi moglo dovesti do kasnijih poboljšanja u sprječavanju bolesti koje se pripisuju nezdravoj težini", izjavio je istraživač Andrew Rundle, profesor epidemiologije na školi javnog zdravstva Univerzeta Columbia.

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

Istraživanje

Provedeno istraživanje povezalo je pretilost s povećanim rizikom od 13 vrsta raka kod žena, a poznato je da fizička aktivnost smanjuje rizik za neke od tih vrsta. Ispitivanje je uključivalo podatke od više od 14.000 žena u dobi od 35 do 65 godina koje su obavile mamografski pregled između 1985. i 1991. godine.

dm utrka u Sarajevu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: dm utrka u Sarajevu

Do kraja 2016. godine oko 18% žena imale su rak povezan s pretilosti. Najčešći oblik raka je bio od dojke u postmenopauzi kod 53% žena, a zatim rak debelog crijeva kod 14% i rak endometrija kod 12% slučajeva.

"Naše istraživanje jedinstveno je po tome što nam je dugoročno praćenje omogućilo proučavanje djelovanja hodanja na potencijalna dugim razdobljima od početka izloženosti do otkrivanja raka. Također, bili smo u mogućnosti pratiti aktivnost hodanja u susjedstvu i onda kad su se sudionice selile", izjavio je jedan od autora istraživanja Yu Chen, medicinskog fakulteta NYU Grossman.

Ilidža
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Ilidža

Rezultati

Istraživanje objavljeno u oktobru ove godine pokazalo je da su žene koje su živjele u prohodnijim područjima (najviše 25%) imale 26% manji rizik od raka povezanog s pretilosti u poređenju s onima koje su živjele u manje prohodnim (najmanje 25%) naseljima.

Šetnja Vilsonovim šetalištem
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Šetnja Vilsonovim šetalištem

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije