Stigle prve proljetne jagode u BiH: Odakle dolaze i koliko koštaju

4
A. Čančar
Stigle prve proljetne jagode u BiH: Odakle dolaze i koliko koštaju
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Jagode

Proljeće je vrijeme za omiljeno voće - jagode.

Upečatljive crvene boje, slatke, sočne i mirisne, jagode su omiljeno voće mnogima. Odličan su izbor kada želite unijeti vitamine u organizam, ali i kao osvježavajuća užina.

Jagode sa šlagom, u kombinaciji sa sladoledom, raznim kremama ili kao dodatak kolačima, omiljena su slastica. Pored toga, veoma su dekorativne i pogodne za ukrašavanje slatkih jela.   

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Ljubitelji ovog voća već su krajem marta imali priliku kupiti jagode iz uvoza, koje su se na početku sezone prodavale na pijaci po cijeni od 6KM za jednu korpicu (cca. 250-300g).

Sredina je aprila i zanima nas kakva je ponuda na sarajevskoj pijaci i u marketima, te jesu li u pitanju domaće jagode ili iz uvoza.

Na sarajevskoj pijaci Markale većinom se prodaju domaće jagode sa područja  Mostara i cijena po kilogramu iznosi 7 KM. Tako bar tvrde prodavači na štandovima. S obzirom da još nije počela puna sezona jagoda, za očekivati je da će cijena po kilogramu biti niža u maju. 

Na nekim štandovima se mogu pronaći i jagode iz Turske po nešto nižoj cijeni - 5KM.

Jagode
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Jagode

Kako javljaju naši izvještači sa terena, u trgovačkim centrima u Sarajevu, cijena jagoda kreće se od 4,50 do 6,50 KM za kilogram.  

Jagode kao izvor vitamina

Jagode pripadaju bobičastom voću, a njihova ljekovitost poznata je još od davnih vremena. Osim što su dobre za čišćenje organizma jer potiču detoksikaciju, posjeduju i svojstva analgetika, djeluju protuupalno i antibakterijski. Sadrže obilje C i A vitamina, vlakna, željezo i folnu kiselinu. Najbolje ih je jesti svježe.

Konzumacija jagoda snižava loš holesterol u tijelu što automatski smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Kao što je već spomenuto, ovo voće je prepuno vlakana i kalijuma koji su dokazano dobri za srce i krvni pritisak.

Folna kiselina, vitamin B5, Vitamin B6 i elaginska kiselina spriječava gubitak kose. Pored toga, minerali poput bakra i magnezijuma pomažu u spriječavanju peruti i gljivičnih oboljenja kože glave.

Kao odličan izvor vitamina C, jagode spadaju u pet voćki najbogatijih antioksidansima. Sadrže više vitamina od narandži ili limuna. U jagodama se nalaze čak i manje količine omega-3 masnih kiselina.

Jagode
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Jagode

Vitamin C u jagodama jedan je od antioksidansa koji pomaže u prevenciji raka. Ovo voće bogato je flavonoidima koji se bore sa kancerogenim stanicama i ujedno sprječavaju njihovu sposobnost da se umnože. Vlakna su neophodna za zdravlje probavnog sistema, a jagode u jednoj porciji sadrže dva grama vlakana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije