Ispostio se ramazan: Još večeras pripremite topu

S. Dž.
Ispostio se ramazan: Još večeras pripremite topu
Posljednji je dan posta u mjesecu ramazanu.

Muslimani u Bosni i Hercegovini suzdržavali su se od hrane i pića skoro 18 sati dnevno što je predstavljalo pravo iskušenje za tijelo.

Proteklih 28 iftara donosili smo prijedloge iz MiM - ramazanske sofre, tako vam donosimo i večeras.

Topa od sira
.
Potrebno:
*količina proizvoljno
-Maslo / puter
-Kajmak
-Pavlaka
-Mladi sir
-Dimljeni sir
-Gauda sir
.
Priprema:
-U tavi rastopiti maslo ili puter,
- Sve mliječne sastojke dodati na rastopljenu masnoću i staviti na laganu vatru da se istope,
-Lagano miješati
-Servirati toplo


Ratatuj
.
Potrebno:
-1 veći patlidžan
-1 veća tikvica,
-1 veći crni luk
-3 mesnate paprike (crvene i žute)
-4 paradajza
-2 čehna b. luka
-Svježa majčina dušica i bosiljak (može i suho začinsko bilje)
-Šećer, so i biber
-1 kašika Aceto balsamico-a
-200ml maslinovog ulja
.
Priprema:
-Svo povrće osčistiti i narezati na krupnije kockice
-Patlidzan,luk,tikvice,paprike ,b.luk pržiti na ulju dok malo ne omekša i dobije zlatnu boju
-Prebaciti na kuhinjski ubrus da se ocijede od viška masnoće
-U šerpi dodat malo ulja pa narezani paradajz ,dodati šećer ,vratiti ostalo povrće i pustiti da se malo sve ukrčka
-Na kraju dodati balzamiko,majčinu dušicu i bosiljak
-Servirati toplo

 Pureće šnicle
.
Potrebno:
-4 kom.šnicli od purećeg mesa ili opcionalna količina
-150g krušnih mrvica (prezli)
-3 jaja
-1 čehne b.luka
-3 kašike sjeckanog peršuna
-1 kašika začina mješavina povrća
-200 ml temeljca
-Ulje za pohovanje
.
Priprema:
-Meso posoliti i začiniti
-Valjati u prezlu sa obje strane i lagano istući batkom
-Umakati u umućena jaja,pa opet u mrvice
-Na vrućem ulju pržiti dok se ne dobije korica
-Pohovane šnicle redati u dublju tepsiju,preliti ostatkom ulja u kojem su se pohovale,
-Dodati b.luk,peršun i mješavinu začina,te zaliti temeljcem
-Peći u rerni 20-ak min. dok ne omekšaju a umak bude gust
.
Američke palačinke
.
Potrebno:
-250g mekog brašna
-pola vrećice vanilin šećera
-1 prašak za pecivo
-1 kašičica soli
-4 kašike šećera
-300 ml mlijeka
-60 g maslaca
-2 jajeta
-Malo naribane korice limuna
.
Priprema:
-U manjoj posudi pomiješati brašno i pr.za pecivo, vanilin šećer, šećer i so
-U drugoj većoj posudi pomiješati jaja, mlijeko i otopljeni maslac, i naribanu koricu limuna
-Pomiješati sve sastojke i umutiti glatku smjesu
-Na zagrijanom ulju na tavi sipati manju količinu smjese tako da palačinci budu mali a debeli
-Peći 1-2 min.s jedne strane pa okreniti toliko i sa druge strane
-Pečene preliti omiljenim sosom od voća ili meda,sirupa..

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije