Imate stari hljeb? Spremite ga u slatkom izdanju koje je princeza Dijana obožavala
Svakom kućnom kuharu je potreban recept za puding za hljeb. Ova tradicionalna britanska verzija je dekadentna, ukusna i lako se pravi od osnovnih sastojaka. Brzo će pronaći stalni dom u vašoj kutiji s receptima, a princeza Dijana ga je obožavala.
Šta je puding od hljeba?
Hljebni puding je desert napravljen od malo hljeba i kreme. Ljudi u Engleskoj iz 13. vijeka zvali su ga "puding za siromašne ljude" jer kuhari koji su ga pravili nisu mogli da priušte da bace sastojke.
Najbolji hljeb za puding
Najbolji hljeb za puding je malo ustajala vekna koja bi inače propala. Naravno, neki kruhovi su prikladniji za puding od kruha od drugih. Odlučite se za izdašnu i čvrstu štrucu koja može izdržati bogatu kremu bez raspadanja. Challah, brioche, kiselo tijesto ili francuski kruh su fantastični izbori. U suštini, svaki hljeb koji bi dobro funkcionisao za francuski tost takođe će dobro funkcionisati i za puding.
U nesreći kod Sarajeva teže povrijeđen biciklista
Sastojci
Originalni recept daje 12 porcija:
- 6 kriški jednodnevnog hljeba
- 2 kašike neslanog putera, otopljenog
- ½ šolje grožđica (opciono)
- 2 šolje mlijeka
- ¾ šolje bijelog šećera
- 4 velika jaja, umućena
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema
1. Zagrijte rernu na 175 stepeni Celzija.
2. Stavite komade hljeba u kvadratnu tepsiju. Hljeb prelijte rastopljenim puterom i pospite suho grožđe.
3. Mlijeko, šećer, jaja, cimet i vaniliju umutite zajedno u posudi srednje veličine dok se dobro ne sjedine.
4. Prelijte smjesu preko hljeba i lagano gurnite viljuškom dok cijeli hljeb ne bude pokriven i upije tekućinu.
5. Pecite u zagrijanoj rerni dok ne porumeni i dok se gornji dio lagano pritisne, oko 45 minuta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.