Imate naborana koljena? Evo kako riješiti taj problem u tri koraka

0
Radiosarajevo.ba
Imate naborana koljena? Evo kako riješiti taj problem u tri koraka
Foto: Pexels / Kako spriječiti starenje kože na koljenima?

Skloni smo sve svoje vrijeme i pažnju usmjeriti na rutinu njege kože lica. Ali istina je da se bore mogu pojaviti bilo gdje - koža je koža, na kraju krajeva. A ponekad nam i najneočekivanija mjesta mogu stvoriti tjeskobu.

Jedno od takvih mjesta jesu - koljena. Evo zašto se na koljenima pojavljuju znakovi starenja i šta učiniti u vezi s tim.

Zašto su koljena naborana?

Kao prvo, bore se svugdje pojavljuju iz istog razloga, bez obzira na to gdje se na tijelu nalaze: gubitak kolagena i elastina, stanjivanje dermisa i oštećenje ćelijama uzrokovano stresorima iz okoliša poput Sunca. 

Značajan jubilej: U sarajevskoj Vijećnici obilježeno 50 godina JU OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar"

Značajan jubilej: U sarajevskoj Vijećnici obilježeno 50 godina JU OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar"

Međutim, ono što kožu na koljenima čini jedinstvenom je njihova funkcija. Koža na koljenu doživljava mnoštvo pokreta i istezanja. Nije nužno pokret ono što je problem – nabori i bore dio su dobrog funkcioniranja lica – ali kako gubite vitalne komponente kože poput kolagena, vaša se koža ne može oporaviti od tih pokreta.

To je zapravo isti razlog zašto se na mjestima poput usta, očiju i čela pojavljuju fine bore - te dijelove lica najviše pomjeramo.

"S vremenom će se te linije produbiti i urezati u kožu, slično kao što će presavijeni papir ostaviti nabor", kaže certificirana dermatologinja dr. Cynthia Bailey, osnivačica Dr. Bailey Skin Care.

Novi bizarni TikTok trend: Zašto žene spavaju sa selotejp trakom na čelu?

Novi bizarni TikTok trend: Zašto žene spavaju sa selotejp trakom na čelu?

Kako ublažiti pojavu bora na koljenima?

Najbolji plan za njegu kože je jednostavan: hidratizirajte, zaštitite, liječite. Temelj svake zdrave rutine njege kože koja stari je hidratacija

"Kada je vaša kožna barijera ugrožena, dolazi do većeg gubitka vode, što rezultira smanjenom regeneracijom kože, što u konačnici dovodi do napuknute kože", govori certificirani dermatolog, dermatološki kirurg i osnivač tvrtke Spectrum Skin and Laser dr. Jeremy Brauer.

Ne samo da će hidratacija pomoći dugoročno, već nudi i neposredne prednosti. "Preplavljivanje" kože vlagom može pomoći u popunjavanju sitnih bora i učiniti kožu glatkijom.

Naučnici upozoravaju: Šta nam otkrivaju bore na čelu

Naučnici upozoravaju: Šta nam otkrivaju bore na čelu

Stavite kremu za sunčanje

Krema za sunčanje je najlakši i najbolji način da vaša koža izgleda zdravo i sjajno. S obzirom na to da je oštećenje od sunca odgovorno za do 80 posto svih vidljivih znakova starenja, ključno je da poduzmemo zaštitne mjere kako bismo izbjegli to oštećenje.

Osim toga, potražite antioksidanse koji će pomoći koži neutralizirati štetu koju nanose slobodni radikali, još jedan izvor starenja. Postoji mnogo visokokvalitetnih antioksidansa, ali neki od najboljih su vitamin C, E, CoQ10, niacinamid i pantenol. Mnoge moderne formule za zaštitu od sunca napravljene su s antioksidansima koji pomažu u jačanju naše kože. 

Kozmetičarka šokirala savjetom za borbu protiv bora!

Kozmetičarka šokirala savjetom za borbu protiv bora!

Retinol

Za rješavanje malih bora, retinol je zlatni standard. Retinol može pomoći koži da izgleda mlađe povećavajući izmjenu ćelija i aktivirajući proizvodnju kolagena. Zapravo je postao prilično popularan sastojak formula za tijelo, a na koljena možete jednostavno nanijeti serum za lice s retinolom na to područje jednom ili dva puta sedmično. 

Međutim, retinol ima neke nedostatke, te j najbolje konsultirati se sa stručnjakom prije nego ga počnemo koristiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije