Kako efikasno očistiti kuhalo za vodu od kamenca: 3 djelotvorna rješenja

Kuhalo za vodu je kuhinjski aparat koji se često koristi u mnogim domaćinstvima, a problem nastaje kada se na dnu kuhala nakupi velika količina kamenca koju niko ne želi vidjeti u svojoj šoljici.
Postoje tri najdjelotvornija načina za čišćenje kuhala za vodu, a svi uključuju sastojke koje imate u svojoj kuhinji. Postupak je vrlo jednostavan, a uzet će vam samo nekoliko minuta.
Sirće i voda
Prvo u kuhalo naspite bijelo sirće do pola, a potom dodajte istu količinu vode. Prokuhajte, te ugasite i ostavite da stoji oko pola sata. Nakon toga prolijte otopinu i prokuhajte još dva puta čistu vodu kako ne bi ostao miris i okus sirćeta.

UŽIVO | Rat Izraela i Irana: Iran se povlači iz sporazuma o nuklearnom oružju
Limun i voda
U kuhalo iscijedite sok jednog limuna pazeći da ne upadnu i košpice. Možete i jednostavno staviti narezane kriške limuna pomiješane sa sokom limuna ili nasuti malo limuntosa. Nakon toga dodajte vodu tako da pokrijete svu površinu kamenca u kuhalu. Upalite kuhalo i pustite da voda prokuha, zatim ugasite kuhalo te ostavite da djeluje oko pola sata te izlijte. Još jednom prokuhajte čistu vodu u kuhalu i nakon toga ga možete sigurno koristiti.
Soda bikarbona i voda
U kuhalo naspite vodu u koju se dodaje kašika sode bikarbone. Prokuhajte i ostavite da tako stoji oko sat vremena. Izlijte otopinu i prokuhajte čistu vodu dva puta. Koju god metodu koristite, važno je ovo ponavljati barem jednom u mjesec dana ili kada primijetite da se na dnu kuhala pojavio kamenac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.