Imate glavobolju? Doktor pokazao trik - šta učiniti da vam u trenu bude lakše

0
Radiosarajevo.ba
Imate glavobolju? Doktor pokazao trik - šta učiniti da vam u trenu bude lakše
Foto: Prtscr/TikTok / Trik ima 3 koraka

Sjedite i radite ili ste vani u društvu, a glava vam počne "pucati". Neugodne iznenadne glavobolje su apsolutna noćna mora i sve što želimo je leći u mračnu sobu u kojoj nema ni zvuka ni mirisa...

No, dr. Michel Rowe, kiropraktičar koji je fokusiran na preventivnu zdravstvenu njegu i rehabilitaciju, kaže da postoji trik koji nam može olakšati situaciju u trenu. Inače, on na TikToku dijeli razne vrste vježbi samopomoći, od 'trenutnog oslobađanja' od boli do različitih istezanja tijela.

Sada, iako vas ovo možda neće nužno izliječiti od jakih glavobolja, ljekar je objasnio da postoji način da dobijete "trenutačno olakšanje" ciljanjem na tri ključna područja "koja imaju tendenciju stvarati napetost".

Važno saopćenje iz sarajevskog Vodovoda: Mijenja se termin u kojem se smanjuje pritisak vode

Važno saopćenje iz sarajevskog Vodovoda: Mijenja se termin u kojem se smanjuje pritisak vode

Prvo, kaže da započnete stvari kao i obično kod glavobolje - stavite dva prsta sa svake strane glave, oko sljepoočnica, i napravite "laganu kružnu masažu". "Radite to pet do deset sekundi", daje upute.

No, onda se stvar malo mijenja.

"Odatle ćete se pomjeriti prema dolje i učiniti istu stvar preko zgloba čeljusti, gdje se spajaju, tačno uz uho. Ali dok to radite, polako otvarajte i zatvarajte usta."

@drmichaelrowe

Instant Headache Relief Exercise #headaches #headacherelief

♬ original sound - Dr. Michael Rowe | SpineCare

A onda, ovaj doktor kaže da prelazimo 'na sljedeći nivo'. Kiropraktičar kaže da prste pretvorite u 'grablje' i počnete 'grabljati po strani glave', radeći to oko pet do deset puta. Nakon što su ta tri koraka dovršena, dr. Rowe kaže: "Vjerojatno ćete primijetiti da je na jednom određenom mjestu trenutno bolje. U tom trenutku, ponovite vježbe više puta i ponavljajte to tokom dana."

Korisnici društvene mrežem su bili zapanjeni ovim savjetom, a jedan je komentirao: "Kako je ovo zapravo uspjelo?". Još neko je napisao: "O bože, spasio si me." Drugi su rekli da je 'upalilo, ali još uvijek malo boli', dok su neki pisali da im nije pomoglo uopće.

Iako većina glavobolja prolazi sama od sebe, institucije savjetuju posjet ljekaru opšte prakse ako: se stalno vraćaju, lijekovi protiv bolova ne djeluju i glavobolja vam se pogoršava, imate jaku pulsirajuću bol sprijeda ili sa strane glave, osjećate se loše , povraćate i osjećate bol od svjetlosti ili buke i ako redovno imate glavobolje tokom ili prije mjesečnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije