Budite se s glavoboljom? Nekoliko je okidača za ovu tegobu, ali 2 faktora su najznačajnija

0
Radiosarajevo.ba
Budite se s glavoboljom? Nekoliko je okidača za ovu tegobu, ali 2 faktora su najznačajnija
Foto: Pexels / Ilustracija

Samo oni koji imaju to iskustvo znaju kako je teško probuditi se s glavoboljom. Uz tupi ili oštar pulsirajući bol koji može trajati možda manje od sat vremena ali i po nekoliko dana. To zbilja zna biti iscrpljujuće. A, postoji nekoliko razloga za jutarnju glavobolju.

Insomnija je jedan od njih. Naučnici su dokazali jasnu vezu između nedostatka sna i različitih vrsta glavobolja. Nedostatak sna smanjuje prag bola, pa čini ljude osjetljivijim na glavobolje. Bilo da patite od nesanice ili je iza vas samo jedna noć lošeg sna, to može biti okidač. U studiji objavljenoj u Journal of American Medical Association, najznačajniji faktori kroničnih jutarnjih glavobolja bili su anksioznost i depresija. Naime, loše mentalno zdravlje može dovesti do nesanice, što može dodatno povećati rizik od jutarnjih glavobolja.

Hrkanje je dosadno i otežava kvalitetan odmor. Poremećen san uzrokovan hrkanjem ili apnejom također može biti izvor jutarnjih glavobolja. Generalno, glavobolje vezane za ovaj uzrok traju manje od 30 minuta nakon buđenja.

U KS nova školska godina od ponedjeljka: Šta su srednjoškolci najviše upisivali?

U KS nova školska godina od ponedjeljka: Šta su srednjoškolci najviše upisivali?

Također, ako tokom dana niste pili dovoljno vode, možda se sutra probudite s glavoboljom. Dehidratacija prouzrokuje glavobolje koje mogu biti relativno blage ili jake poput migrena. Tijelo zahtjeva odgovarajuću ravnotežu tekućine i elektrolita za pravilan rad. Svakodnevnim aktivnostima, poput znojenja i mokrenja, gubimo vodu iz tijela. Potrebno je taj gubitak nadoknaditi. Dehidratacija utječe na svaki dio tijela, pa tako i mozak. Kad pijete, rehidrirate se i ublažavate glavobolju, savjetuje Krstarica.

Lijekovi također mogu biti okidač za glavobolju i o tome je dobro porazgovarati sa obiteljskim liječnikom.

Mnogi ljudi u snu škrguću zubima ili ih stišću, a da toga uopće nisu svjesni. Od toga također može boljeti glava, a takvu glavobolju karakterizira bol u blizini sljepoočnica. Nesvjesno škrgutanje zubima ili bruksizam, povezuje se i s drugim problemima kao što je apneja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije