Ideja za savršen prilog uz ručak: Zapečeni krompir sa sirom i bijelim lukom

0
Radiosarajevo.ba
Ideja za savršen prilog uz ručak: Zapečeni krompir sa sirom i bijelim lukom
Foto: Pexels / Ukusne pole sa sirom i bijelim lukom

Hrskavi krompir izvana, kremasto punjenje s češnjakom i sirom... Vjerujemo da ne trebamo dodatno pisati o ovom receptu. Priprema nije zahtjevna, ali potrebno je peći krompir u 2 navrata - najprije u komadu, a zatim s punjenjem.

Preporučujemo da cijelu pripremu i prvo pečenje odradite unaprijed te da krompir zapečete neposredno prije serviranja.

Ovaj punjeni krompir odličan je prilog, ali možete ga poslužiti i samostalno, sa salatom ili umakom od pavlake. Svaka će se minuta isplatiti!

Jutarnja poruka na Latinskoj ćupriji u Sarajevu oduševila građane: Pogledajte šta je napisano

Jutarnja poruka na Latinskoj ćupriji u Sarajevu oduševila građane: Pogledajte šta je napisano

Sastojci:

    • 1 manja glavica bijelog luka
    • 1 kg krompira
    • 3 kašike putera
    • 80 g pavlake
    • 150 g naribanog cheddara, ili nekog drugog sira po vašoj želji
    • sol, biber

Postupak:

Zagrijte rernu na 200 stepeni.

Idealan recept za ručak: Napravite krompirušu ukusniju od onih iz buregdžinica

Idealan recept za ručak: Napravite krompirušu ukusniju od onih iz buregdžinica

Glavici bijelog luka odrežite vrh, kako bi svi režnjevi bili izloženi, i zamotajte ga u aluminijsku foliju. Krompir dobro operite pa svaki probodite nekoliko puta viljuškom.

Rasporedite krompire na lim obložen papirom za pečenje i dodajte bijeli luk omotan u foliju. Pecite otprilike 45 minuta u zagrijanoj rerni, izvadi bijeli luk, pa pecite krompire još 20-ak minuta.

Istisnite pečeni bijeli luk i pomiješajte ga s pavlakom i sa 100 g naribanog cheddara. Izdubite otprilike četvrtinu svakog krompira, tako da nalikuje lađici.

Višak krompira pomiješajte s pripremljenom smjesom od pečenog bijelog luka, pavlake i cheddara, zgnječite u pire, posolite i pobiberite. Napunite krompire tom smjesom i pospite ih preostalim naribanim sirom.

Pecite još 20-ak minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Poslužite odmah, savjetuje miss7gastro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije