Ideja za doručak: Pripremite palentu
Sigurno ste makar jednom u životu kao mali probali palentu, ona je bila sastavni dio odrastanja.
Ako se ikada sjetite palente i voljeli biste da je napravite baš onako kako su nane ili mame spremale, na pravom ste mjestu.
Palenta je kukuruzni griz koji spada u instant hranu, odnosno hranu koja se brzo sprema, a brzo i vari.
Semir Halilović podnio ostavku na poziciju ambasadora BiH u Kataru: Poslao pismo Denisu Bećirović
Najbolja je u kombinaciji sa mliječnim proizvodima, mada može se koristiti i kao prilog uz ribu, šnicle i bilo koje meso i povrće, a također može zamijeniti hljeb i tjestenine.
Potrebni sastojci:
250 grama palente
1 litar vode
Malo maslaca
Malo soli i šećera, u zavisnosti da li želite slatku ili slanu
Uputstvo za pripremu:
Kod pripreme palente je bitno da odnos palente i vode bude 1:4, odnosno ako stavljate 1 kašiku palente onda sipajte 4 kašike vode.
Dakle, vodu i palentu sipajte u šerpu i kada počne da se zagrijava neprestano mješajte kako ne bi zagorjelo, do željene gustine. Zatim isključite ringlu i u vruću palentu umiješajte maslac, šećer ili so i promješajte.
Dobijenu smjesu možete jesti na ovaj način, a možete je izliti u pleh i ostaviti u frižider da se stegne, oko 3 sata. Nakon toga pomoću željenog kalupa vadite kolačiće i pecite kratko dok ne porumene sa obje strane.
Gotove kolačiće možete poslužiti uz pavlaku, voće, med, ili po ukusu, piše receptizajela.com.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.