Idealna vikend poslastica: Pečeni susam krompir
Na društvenim mrežama poput Instagrama već dugo kruži recept za pečeni susam krompir, idealan prilog uz meso, koji nije ostavio ravnodušnim nikog ko ga je probao.
Sastojci:
1 kg krompira
1 kašičica soli
malo slatke aleve paprike
1 kašičica pikant ili običnog senfa
2-3 čehne isjeckanog bijelog luka
bosiljak, curry, biber, kurkuma
3-4 kašike maslinovog ulja
3 kašike susama
30 g maslaca
Poznato kada bi Srbija trebala Aliju Balijagića izručiti Crnoj Gori
Krompir oprati, oljuštiti, isjeckati na četvrtine, staviti da se kuha sa malo soli i od trenutka kad počne da vri kuhati 5 minuta.
Procijediti i promiješati sa smjesom sa začinima.
Smjesu sa začinima pravite tako što sjedinite so, senf, slatku alevu papriku, bijeli luk, bosiljak, curry, biber, kurkumu ili neke druge začine koje volite i maslinovo ulje. Sve lijepo izmiješati sa krompirom. Dodati susam i još jednom izmiješati.
Kad ste krompir obložili smjesom sa svih strana prebacite u pleh obložen pek-papirom, rasporediti maslac isjeckan na kockice. Prekriti folijom i peći 30 minuta na 180°C stepeni, zatim skinuti foliju i peći još neko vrijeme dok ne dobije lijepu koricu. Maslac dodajte na kraju.
Dobar tek! :)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.