Idealan dan za Basbousu - poslasticu s Bliskog Istoka
Basbousa je tradicionalna egipatsko – bliskoistočna slatka torta, a u nekim dijelovima se zove i revani ili harissa.
U osnovi, ovo je kolač od griza sa kokosom i natopljenim sirupom. Recept je popularan u arapskim kuhinjama, ali i u mnogim državama širom Bliskog Istoka.
Od sastojaka, trebat će vam 4 jaja, 2 dl jogurta, 2 dl ulja, 200 grama šećera, kao i 300 grama griza, 100 grama kokosa, jedan vanilijin šećer, prašak za pecivo.
Nepovoljni vremenski uvjeti otkazali utrku u St. Moritzu: Evo kada Elvedina nastavlja takmičenje
Sve sastojke umutite ručno te pecite na 200 stepeni 40 minuta. Za preljev će biti dovoljno prokuhati pet minuta 200 g šećera i pola litra vode.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.